com domän

.com domän

På Internet är .com ett av toppdomännamnen som kan användas vid val av domännamn. Vanligtvis beskriver det den enhet som äger domännamnet som en kommersiell organisation. Tillsammans med domännamnet på andra nivån — till exempel ”Bengans Butik” i bengansbutik.com — krävs toppdomännamnet i webb- och e-postadresser.

.com är också en förkortning för ”kommersiell”, även om driften av en kommersiell webbplats inte krävs för att äga ett domänsuffix.

Denna sekvens med fyra tecken visas förmodligen överst på din datorskärm flera gånger om dagen. Det engelska språket använder sig av alla möjliga förkortningar som i sig är mycket vanliga, men vars faktiska betydelser är allmänt okända. Den kanske vanligaste av dessa tekniska förkortningar – med tanke på dagens nästan konstanta användning av webbplatser som Google och Amazon – är  .com. Det som var tanken från början med en com domän att det skulle användas för kommersiella webbplatser. Dock är det så att En webbplats behöver inte nödvändigtvis ha ett kommersiellt syfte för att använda sig av .com.

Mest populär

Basic Suite 

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

 • 10 GB hemsidesutrymme
 • 2 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
5,30 SEK

simply_logo_rgb

Standard suite

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

 • 20 GB hemsidesutrymme
 • 8 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
20,00 SEK

simply_logo_rgb

Vad står .net och .org för?

Hur är det då med de andra vanligaste domännamnen? Dessa har mycket enklare förklaringar. .net är en förkortning för ”nätverk” och började som ett domännamn för nätverksföretag, som tjänsteleverantörer. Trots .coms ”kommersiella” betydelse använder vissa företag idag domännamnet .net. När det gäller.org så betyder det ”organisation”, och liksom .com finns det inga begränsningar för vem som kan registrera en .org-webbplats. Trots dess utbredning som ett domännamn för ideella organisationer är det tillgängligt för alla och började som ett alternativ för personer vars webbplatser inte hade några statliga, utbildnings- eller kommersiella föreningar.

Vilket kom först?

Även om .com är det mest populära av dessa domännamn, var det faktiskt inte det första. .net var först, men inte särskilt mycket före – dessa ”original tre” domännamn såg alla sina första iterationer 1985.  Den som var först ut med att registrera en .com sajt var Symbolics.com, som kom i mars 1985.

Sedan växte .com-domänen exponentiellt i takt med att fler och fler företag använder den och idag. är .com den mest använda och erkända domänen på internet.

Intressant nog hävdar vissa tekniska experter som Jack Haverty att .com togs från ordet företag, inte kommersiellt. Eftersom ”företag” också börjar med ”com” låter denna förklaring rimlig. Företagen i fråga var entreprenörer anlitade av staten på kontraktsbasis.

Oavsett om de härledde .com från ”företag” eller ”kommersiellt”, är det otvivelaktigt att .com nu är den obestridda kungen av domäntillägg

Vem tilldelar och hanterar domännamn?

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) har det övergripande ansvaret för att tilldela domännamn, IP-adresser (Internet Protocol) och många andra Internetparametrar. Det dagliga ansvaret delegeras till specifika registrarer, såsom Network Solutions och flera konkurrerande företag för .com, .org, .net och .edu toppdomäner.

Idag har vi även domäner som .agency, .co, .fund, .media, .shop, .store, .solution, .xyz och många fler. Specifika kriterier anges för användningen av toppdomännamnet i RFC 1591: Domain Name System Structure and Delegation. Toppdomännamnen som administreras av ICANN och dess delegatbyråer är .com, .edu, .gov, .io, .net och .org.