doman

Domän – Vikten av att köpa ett domännamn

Företag eller privatpersoner som planerar att bygga upp en egen hemsida brukar börja med att först av allt registrera domän. Domänen är adressen som du skriver in i webbläsaren för att komma åt olika sidor, och för att skapa din egen sida är det viktigt att du själv äger en domän. I det här inlägget kommer du att kunna läsa mer om vad ett domännamn är, hur det fungerar att registrera en domän och vilka utgifter du kan förvänta dig.

.nu

Pris: 112,50 SEK ​

.se

Pris: 112,50 SEK ​

Fördelarna med att köpa en domän

När du köper en domän får du möjligheten att skapa ett varumärke för dig själv och se till så att du etablerar dig på online marknaden. Om du exempelvis äger ett företag som erbjuder diverse produkter eller tjänster kan du gynnas av att även ha en webbutik där potentiella kunder kan lägga beställningar eller får mer information kring dina erbjudanden. Om du vill bli en bloggare och influencer är det givetvis också mycket viktigt att ha en egen sida med ett namn som speglar den du är, och även i dessa fall kommer du att vilja köpa en domän.

Efter att domänen har registrerats och din hemsida har byggts upp kommer det att bli enklare för potentiella kunder att hitta dig. Samtidigt undviker du att privatpersoner eller företag skapar sina egna hemsidor där de roffar åt sig ditt företagsnamn som sitt eget domännamn. Om en individ söker efter ditt företag vill du så klart inte att de ska hamna på någon annans hemsida.

Med ett bra domännamn når du ut till fler kunder

Det gäller inte bara att ha en domän, utan du måste se till så att det domännamnet som du väljer är lämpligt. Olämpliga domännamn kan se ut på olika sätt, så nedan följer ett antal exempel på vad du bör undvika:

  • Långa ord eller meningar som tar lång tid att skriva in i adressfältet.

  • Udda tecken eller fiktiva ord som är svåra att komma ihåg.

  • Siffror som blandas med bokstäver. Använd hellre ”foryou” än ”4you”.

Vad du bör göra är att välja ut ett domännamn som är kort, tydligt, enkelt att komma ihåg och som helst innehåller namnet på din verksamhet. Köp domän som inte kan missförstås, utan som istället är klart och tydligt med vad det försöker förmedla. Erbjuder du tjänster på en viss ort? Då kan du också välja att inkludera orten i ditt domännamn, till exempel ”städfirmastockholm” eller ”fönsterputsgöteborg” så att du når ut till rätt målgrupp.

Vad betyder toppdomän, domännamn och subdomän?

För att helt och hållet förstå dig på domäner är det bra att veta hur en domän är uppbyggd. De brukar delas in i så kallade toppdomäner, domännamn och subdomäner som tillsammans bildar den fullständiga adressen. Hos www.skatteverket.se är det www som utgör subdomänen, skatteverket utgör domännamnet och .se som utgör toppdomänen.

Tillsammans skapar ovannämnda delar en fullständig adress som nätanvändare skriver in i adressfältet för att hitta den sidan som de letar efter. När du registrerar en domän är det upp till dig vilket domännamn och toppdomän du vill lägga vantarna på.

Välj ut en lämplig toppdomän

Med flera olika toppdomäner att välja mellan, vilket alternativ är lämpligt för just dig och din verksamhet? Den första punkten du bör fundera kring är vilken målgrupp i vilket land som du vill nå ut till. För dig som äger en städfirma där ni erbjuder tjänster i Göteborg kan det kännas onödigt att ha en internationell .com toppdomän. Istället kan det räcka med .se. Ännu bättre om domännamnet då även nämner vilken ort ni arbetar på.

Om det å andra sidan är en utländsk målgrupp som ni riktar er till är .com en bättre lösning när du ska köpa domän. Kanske fraktar ni era produkter till flera olika länder eller så erbjuder ni online tjänster som ni riktar till folk över hela globen.

Kom därtill ihåg att du inte tvunget måste hålla dig till en domän, utan du kan köpa flera olika på samma gång: .se, .dk, .no.nu.net, .io eller kanske .com. Om du exempelvis kikar på giganter såsom Google eller Wikipedia äger de domäner med alla möjliga toppdomäner. Besluta dig därför för huruvida du vill hålla dig till en eller flera toppdomäner.

Internetstiftelsen och deras koppling till svenska domäner

Det är den oberoende organisationen Internetstiftelsen som ansvarar för den svenska toppdomänen. De sköter samtidigt både administrationen samt driften av en annan toppdomän, närmare bestämt .nu. Internetstiftelsens mål är att se till så att svenska nätanvändare har möjligheten att dra nytta av internet på ett optimalt vis. När det är dags för dig att köpa en domän är det dock inte Internetstiftelsen som du vänder dig till, utan snarare någon av de godkända återförsäljarna.

Köp din domän via en registrar

Registrarer kan beskrivas som mellanhanden mellan exempelvis Internetstiftelsen och dig. När du har bestämt dig för att köpa en domän är det just en registrar som säljer domänen till dig via en enkel och smidig process. Vänd dig gärna till en jämförelsesida för att få full koll på vad de olika stora registrarerna erbjuder samt huruvida det finns några aktuella kampanjer eller inte. Olika registrarer har olika erbjudanden till olika priser, så gör lite efterforskning för att försäkra dig om att du hittar rätt.

Hur mycket kostar det att köpa en domän?

Registrering av en domän är inte en engångsutgift, utan snarare någonting som du betalar för årsvis. När du köper en domän får du behålla den under ett års tid, och därefter kan du förnya registreringen för att ha kvar din domän så länge du behöver den. Om du föredrar kan du ställa in en automatisk förnyelse så att du själv slipper att hålla detta i bakhuvudet.

När du skapar en sida är domänregistrering utan tvekan en av de billigaste utgifterna. Att köpa domän kostar nämligen inte mer än 100 – 200 kronor per år, och det exakta priset beror på vilken registrar du vänder dig till. För att se till så att du får det bästa möjliga erbjudandet är det dock väl värt att noga jämföra olika domänleverantörer.

Kontrollera att du får en så bra deal som möjligt

Det är av yttersta vikt att du läser igenom villkoren noggrant innan du bestämmer dig för att köpa en domän hos en viss registrar. Det är nämligen fullt möjligt att där ligger dolda avgifter som först uppenbarar sig vid bland annat förnyelser. Om du då har skrivit på ett bindande kontrakt kan du bli fast i ett läge som inte är fördelaktigt för dig. Vissa registrarer förlitar sig på att många inte läser det finstilta, så om du inte är försiktig kan besvärliga villkor gömma sig där. Var säker på att du väljer bästa möjliga registrar genom att göra ordentligt med research.

När du väl har registrerat din domän

Efter köpet av en domän är det hög tid att skapa sidan som adressen kommer att leda till. Det kan vara tal om en blogg, en webbutik, en sida som informerar kring ett kommande projekt eller i princip vad du än föredrar. Någonting som är ett måste blir då ett verktyg som hjälper dig att bygga upp hemsidan. I många fall kan WordPress bli din räddare i nöden.

Mer än 40 % av webben är byggd på WordPress, och det är fullkomligt kostnadsfritt att använda dig av tjänsten. WordPress kommer att tillåta dig att skapa och justera din sida på ett sätt som gynnar dig. De har en hel uppsjö av olika layoutmönster och annat som du kan dra nytta av för att lyckas med en imponerande sida.

Det finns inga krav på att du måste vara en programmerare, utan WordPress är ett verktyg som de flesta kan använda. Självfallet kan du dock även anlita en grafisk designer för att snygga till din hemsida eller en copywriter för att skriva själva innehållet på sidan.

Se till så att du hostar din sida på ett webbhotell

Då har du bestämt dig för att köpa en domän hos en viss registrar och att skapa en hemsida med hjälp av ett verktyg såsom WordPress. Det som nu återstår är att betala för ett webbhotell. Detta utrymme kommer att hosta din hemsida, och utan ett webbhotell kan inte besökare komma åt din sida. Lyckligtvis nog är det inte särskilt svårt att få tag på ett webbhotell, och WordPress själva erbjuder till och med sitt eget webbhotell.

Du kan förvänta dig att betala omkring 100 kronor i månaden för ett webbhotell, men priser varierar från leverantör till leverantör. Det finns dessutom gratis alternativ, men det är inget som rekommenderas då du inte får tillgång till de många fördelarna som annars hade varit tillgängliga: bland annat support och ett adekvat skydd som gör att du slipper att stå ut med virus. Lägg vantarna på ett webbhotell och en domän redan idag för att komma igång med att skapa din drömsida!