Domännamn

Domännamn

Ett domännamn, eller domän, det är helt enkelt det webbplatsnamn du skriver in i webbläsaren då du ska besöka den. Vad är ett domännamn? Ett domännamn är en del av en URL, men inte samma sak som en URL. När man talar om att köpa domän eller domännamn, så är det antingen så att du köper en redan existerande domän eller att du registrerar en egen. Att registrera ett domännamn är oftast inte så svårt, så länge det du önskar ha är ledigt. Att köpa domännamn kan bli dyrt, särskilt om det är ett attraktivt namn.

.nu

Pris: 112,50 SEK ​

.se

Pris: 112,50 SEK ​

Hur du kan registrera domännamn

Om du har ett företag eller helt enkelt vill skapa en egen hemsida, så är det ett måste med ett domännamn. Det är bra om domännamnet är unikt samt att det så klart inte redan existerar. För att se om det du har tänkt dig redan finns, så kan du söka domännamn. Detta går att göra på lite olika ställen och många webbhotell erbjuder även denna tjänst.

Om du inte hittar det domännamn du vill ha någon annanstans, så innebär det att det är ledigt. Du kan då köpa domännamnet och registrera det som ditt.

Att välja rätt domännamn

Att välja rätt domännamn är oftast mycket viktigt, särskilt om du har ett företag eller ska sälja något. Om du ska registrera ett domännamn så finns det en del saker du kan tänka på. Här nedan kan du ta del av flera råd inför att du ska köpa ett domännamn.

Krångla inte till det

Det kan vara mycket praktiskt om webbplatsens namn är detsamma som domänens namn, med undantag för de förkortningar som är vedertagna. Skulle de heta allt för olika så blir det lätt förvirrande för dina besökare. Heter din sajt till exempel Vår Idrottsklubb så blir det konstigt om adressen är visomidrottar.se. Ett bättre alternativ är då att ha våridrottsklubb.se som är mer logiskt. Är det så att du har ett företag så är det ju praktiskt att ha ett domännamn med samma eller liknande namn.

Hur uttalas det?

En sak många inte tänker på är hur namnet låter då man säger det högt. Säg adressen högt för dig själv. Är det svårt att uttala? Eller låter det konstigt? Då kan det vara bättre att välja något annat. Sedan är det även bra att se till att namnet är lätt att minnas.

Undvik förväxlingar

Om du har hittat ett domännamn du tycker fungerar, kolla då först om ordet eller adressens namn existerar i andra former på nätet. Det kan finnas inarbetade adresser med liknande innehåll som ditt, och då är det lätt att det förväxlas.

Registrera flera adresser

När du skaffar dig en adress, så kan du även skaffa dig fler med liknande namn, så att ingen annan tar dem. Du kan sedan peka om dessa till din huvudsajt. Se även gärna till att registrera både ett .se och ett .nu med samma adress. Det gör att förvirring kan undvikas om någon annan tar samma namn men med annan toppdomän.

Registrera direkt

Om du har hittat ett perfekt domännamn som det inte finns liknande av, se till att du registrerar det direkt så att ingen annan nappar det före dig. Detta är särskilt viktigt om du ska ha ett domännamn i ett syfte som är kommersiellt och där det är svårt att ändra namn på själva webbplatsen.

Med eller utan subdomän?

En subdomän är det som är före ett domännamn, för det mesta www (world wide web) Du bör avgöra om du ska ha med detta eller inte. Det bästa är att ha båda delarna!