Hosting

Hosting

Kanske du har funderat på vad är hosting? Detta är ett uttryck som man ofta hör i samband med att man talar om webbhotell. Ibland säger man även serverhosting eller webbhosting. När du har en webbplats eller en hemsida så består dessa av en mängd olika filer. Det kan vara text-filer, bildfiler med mera. När en person besöker din hemsida, så är det dessa filer som personen ser. Filerna i sig, de är det som bygger upp en hemsidas innehåll. För att en besökare ska kunna komma åt dessa filer så måste de ligga på en plats som enkelt kan nås via nätet. Hosting är då, i samband med att man talar om webb och internet helt enkelt en plats för dina filer att lagras på.

Ordet hosting kommer av det engelska ordet att vara värd för. Det finns idag företag som erbjuder webhosting genom en hosting server. Det är då deras egen server eller servrar de använder som du så att säga får hyra in dig på.

Mest populär

Basic Suite 

Webbhotell og hosting på Simply.com
Svensk support

 • 10 GB hemsidesutrymme
 • 2 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
5,30 SEK

simply_logo_rgb

Standard suite

Webbhotell og hosting på Simply.com

Svensk support

 • 20 GB hemsidesutrymme
 • 8 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
20,00 SEK

simply_logo_rgb

Olika typer av hosting

Hosting är något som idag kan erbjudas i en mängd olika former. Det finns dels gratis webhosting så väl som det finns hosting mot betalning. Oftast är det en kostnad i samband med hosting eftersom du så att säga hyr en plats på en hosting server.

En mycket vanlig form av hosting är webbhotell. Det finns även egna servar, som virtuella servrar (VPS) eller fysiska dedikerade servrar. Dessa kan du antingen äga själv eller hyra. Det är inte ovanligt att hostingföretag även kan låta dig placera dina egna servrar i datahallar som de har. Då kallas det för co-location. Det finns även så kallad WordPress hosting, som innebär webbhosting som har optimerats för just WordPress. Sedan finns det även cloud hosting eller molnhosting som det kallas på svenska.

Webbhotell

Det allra vanligaste alternativet idag när det gäller hosting är i form av webbhotell. Det som då detta innebär är att du köper eller hyr en plats på en server. Där kan du då ha din webbplats. Den kommer då att dela hosting server med andra webbplatser. Det som är en stor fördel med webbhotell, det är att oftast ingår det en massa andra tjänster i ett paket. Många gånger innebär det att du utöver en plats att lagra filer på även kan få tillgång till saker som automatisk backup av din webbplats eller att du kan få möjligheter att administrera e-postadresser kopplat till din webbplats och domän

Om du vill slippa bry dig om hur det fungerar med hosting utan bara vill just att det ska fungera, då är webbhotell det bästa alternativet.

Virtuell server (VPS)

Virtuell server är en annan form av hosting. Den benämns även som VPS som då står för virtuell privat server eller virtual private server på engelska. Detta innebär att du då har en helt egen server, fast en virtuell sådan. Denna kan du då på egen hand hantera och konfigurera.

Med en virtuell server så går det snabbt att komma igång samt att du även kan välja hur den ska vara konfigurerad. Du kan då själv bestämma vad för operativsystem den ska ha eller om den ska ha vissa applikationer. Det är inte heller omöjligt att utöka denna servers prestanda med tiden. För ofta är det ju så att dina behov kan komma att ändras. Så att öka på med mer minne eller fler processorer och mer lagring är möjligt att göra senare när du har behovet av det.

En viktig sak att tänka på när det gäller denna typ av hosting är att du måste se till att hålla den uppdaterad och att den behöver konfigureras på rätt sätt. Så för att denna hosting ska vara ett bra alternativ för dig, så gäller det att du har goda kunskaper kring hur detta görs.

Hyra dedikerad server

Ett ytterligare alternativ för hosting, det är att hyra en dedikerad server. Detta innebär då att du hyr en helt egen server som ett hostingföretag tillhandahåller. Själva servern kommer sedan att vara placerad i leverantörens datahall. Det är då leverantören som ska se till så att servern alltid är uppkopplad mot internet så väl som att se till så att hårdvaran alltid fungerar.

Precis som med VPS så gör en dedikerad server att du har mer kontroll över hur den ska konfigureras och användas. Det gör att även denna variant kräver att du har kunskap.

Co-location

När man talar om Co-location så kan man säga att det fungerar nästan på samma sätt som att hyra en dedikerad server. Det som skiljer det hela åt är att det är du själv som köper din fysiska server som sedan placeras i datahallen. Det är därmed du som får ansvara för att den underhålls eller uppgraderas då det behövs.

Välja rätt webbhotell med webhosting

När det gäller hosting eller webbhosting så är det oftast allra enklast att börja med ett webbhotell som kan leverera bra hosting samt att de ofta även kan erbjuda en mängd bra tillägg. När du ska välja ett webbhotell eller webbhosting kolla då om hur det ser ut med begränsningar för bandbredd och trafik. Kolla även hur stort lagringsutrymme det är du får tillgång till. Mediafiler tar oftast upp en hel del webbutrymme.

Undvik gärna att ha din domän registrerad hos en leverantör och webbhotell hos en annan eftersom det oftast bara skapar problem. Välj då hellre en leverantör där du kan få båda delarna.