io domän

.io domän

Kanske du har sett att allt fler webbsidor slutar med .io numera? Det som .io är, det är ett landskodad toppdomännamn (ccTLD) för Chagos Archipelago, tilldelat British Indian Ocean Territory (BIOT). Det har dock blivit en generisk domän och är populär i teknikvärlden eftersom IO eller I/O betyder input/output inom datavetenskap.

.nu

Pris: 112,50 SEK ​

.se

Pris: 112,50 SEK ​

När passar det bra med en io domän?

Jämfört med andra populära toppdomäner är det färre webbplatser som använder .io, men detta domäntillägg blir allt mer populärt på högtrafikerade tekniska webbplatser. Domänen i sig är därför bra om du kanske gör en start up inom techindustrin. Sedan kan ändelsen io även användas som en kreativ lösning på din webbsidas namn. Tänk då i ändelser som rad.io, aud.io, stud.io och så vidare.

Passar för alla företag

Även om .io är populärt inom teknikbranschen, är det här tillägget tillgängligt för alla företag. Vanligtvis ser webbesökare den här domänen som mer av en generisk domän än landspecifik som exempelvis .se.

Som ett resultat av detta behandlar Google .io som en av de generiska landskods-TLD:erna – ccTLD:er som är erkända som generiska toppdomäner. Ett annat exempel på en generisk ccTLD är .ai-domän. Även om det är en officiell förlängning av Anguilla, är den också populär bland tekniska startups inom artificiell intelligens.

Observera att .io skiljer sig från toppdomänen .ly, som fortfarande administreras som landskodens toppdomän för Libyen, även om många företag utanför landet som Bit.ly och Ow.ly använder detta tillägg.

Därför är användningen av .io en av domänhackarna för globala företag att äga minnesvärda varumärken. De behöver inte finnas i BIOT för att registrera .io-domäner eller oroa sig för sökrankningar eftersom det inte är landsinriktat. 

För- och nackdelar med .io-domän

Låt oss undersöka fördelarna och nackdelarna med att använda detta tillägg i din webbadress.

Fördelar med .io-domäner

    • Tekniktillhörighet – .io känns igen i det tekniska utrymmet och startup-gemenskaperna. Detta gör domänen effektiv för extern kommunikation, vilket hjälper människor att känna igen branschen snabbt.

    • Större tillgänglighet – jämfört med andra domäner, som .com och .net, står .io-adressen bara för 0,6 % av alla domäner världen över. Som ett resultat är det mer sannolikt att denna toppdomän är tillgänglig än andra alternativ när du köper ett domännamn för ditt befintliga varumärke.

    • Bred sökmotorigenkänning – Google relaterar inte .io till brittiska territoriet i Indiska oceanen, vilket innebär att det inte specifikt riktar sig till det geografiska området när .io-webbplatser visas i sökresultat.

    • Ett kreativt namn – använd .io för att förkorta dina webbadresser och skapa mer minnesvärda domäner.

Nackdelar med .io-domäner

    • Ett högre pris – domännamnets kostnad beror på dess förlängning, tillgänglighet och popularitet, och .io är dyrare än .online-, .tech- eller .com-domäner. En av anledningarna är att det har blivit trendigt och on-demand i teknikbranschen och startups.

Smart använda dig av en .io domän

Tidigare var .io-domänen enbart en av landskods-TLD:erna, specifikt för webbplatser i Indiska oceanen. Den är dock inte längre landspecifik eftersom Google erkänner den som en generisk toppdomän som betjänar en mycket bredare publik.

Många ser .io som rätt domännamnstillägg för sina teknikföretag, med hänvisning till input/output i datorprocessen. Samtidigt köper andra det för att göra en mer kreativ och relevant domän med en annan toppdomän.

Trots sin högre kostnad, lägre förtroendebetyg och komplexa historik ger .io-domäner större tillgänglighet och ett kortare namn. Det hjälper också människor att associera .io-webbplatser med tekniska startups eller företag, även utan att se innehållet