ipv6

IPv6

IPv6 står för Internet Protocol version 6 och det är även efterträdaren till IPv4. Ju fler digitala enheter det kommer, ju fler IP adresser behövs för att kunna stödja dessa. IPv6 är den senaste versionen av Internet Protocol, som identifierar enheter över internet så att de kan lokaliseras. Varje enhet som använder internet identifieras genom sin egen IP-adress för att internetkommunikation ska fungera. I det avseendet är det precis som de gatuadresser och postnummer du behöver veta för att skicka ett brev.

Den tidigare versionen, IPv4, använder ett 32-bitars adresseringsschema för att stödja 4,3 miljarder enheter, vilket ansågs vara tillräckligt när det implementerades. Men med tillväxten av internet, persondatorer, smartphones och annat blev det klart att världen behövde fler adresser.

Internet Engineering Task Force (IETF), insåg detta redan för nästan 25 år sedan. 1998 skapade de IPv6. Den använder sig av en 128-bitars adressering för att stödja cirka 340 biljoners biljoner. Istället för IPv4-adressmetoden med fyra uppsättningar av en- till tresiffriga tal, använder IPv6 åtta grupper om fyra hexadecimala siffror, separerade med kolon.

Mest populär

Basic Suite 

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

 • 10 GB hemsidesutrymme
 • 2 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
5,30 SEK

simply_logo_rgb

Standard suite

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

 • 20 GB hemsidesutrymme
 • 8 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
20,00 SEK

simply_logo_rgb

IPv4 vs IPv6

Före IPv6 fanns IPv4 och det används än idag. Dessa börjar ta slut, men har ännu inte gjort det helt. Men det börjar närma sig och det är därför IPv6 behövs.

IPv4 lanserades 1980 och det är tack vare den som vi kan koppla upp våra olika digitala enheter så som mobiler, datorer, plattor med mera.

IPv4 må vara ryggraden i det moderna nätet, men det finns ett problem. Det är att de använder sig av ett 32-bitars adresseringsschema för att stödja digitala enheter.  Även om dessa används med cirka 4.3 miljarder enheter, så är det för lite. Det eftersom att det hela tiden ökar på med nya digitala enheter och varje ny enhet måste även ha en egen IP adress. Om du äger en smartklocka, en laptop och en mobil, ja då behöver du tre IP adresser.

Därför är det ett måste ge alla i världen ett nytt internet protocol som kan stödja fler än 4,3 miljarder enheter. Därför har man tagit fram IPv6 som kompletterar IPV4.

IPv4 och NAT

IPv4 använder sig av det som heter NAT (Network address translation). Idag är det nämligen så att det finns dels publika IP adresser, dels privata IP adresser. För att du ska kunna göra sökningar på internet så måste du ha en IP adress som är publik.

När det gäller privata IP adress så används dessa i interna system, som i hemmet eller på en arbetsplats. Du behöver inte ha publika IP adresser på alla enheter där eftersom att du kan använda dig av din router. Det är då den som tilldelar dina enheter en privat IP adress vardera. När du surfar på nätet så måste då din enhets privata IP adress översättas via NAT till den publika IP adress du har. Det NAT gör är helt enkelt att den översätter privat till publik och publik till privat. 

När kommer IPv4 att stängas av?

Större delen av världen fick slut på nya IPv4-adresser mellan 2011 och 2018 – men vi kommer inte helt sluta med dem eftersom IPv4-adresser säljs och återanvänds, och eventuella överblivna adresser kommer att användas för IPv6-övergångar.

Det finns inget officiellt avstängningsdatum, så folk borde inte vara oroliga för att deras internetåtkomst plötsligt försvinner en dag. I takt med att fler nätverk övergår, fler innehållswebbplatser stöder IPv6 och fler slutanvändare uppgraderar sin utrustning för IPv6-kapacitet, kommer världen sakta att gå bort från IPv4.

Varför finns det ingen IPv5?

Det fanns en IPv5 som också var känd som Internet Stream Protocol, helt enkelt förkortat som ST. Den designades för anslutningsorienterad kommunikation över IP-nätverk med avsikten att stödja röst och video.

Den lyckades med den uppgiften och användes experimentellt. En brist som undergrävde dess populära användning var dess 32-bitars adress schema – samma schema som används av IPv4. Som ett resultat hade den samma problem som IPv4 hade – ett begränsat antal möjliga IP-adresser. Det ledde till utvecklingen och slutligen antagandet av IPv6. Även om IPv5 aldrig antogs offentligt, hade det förbrukat namnet IPv5.

Hur kommer min router klara av IPv6?

Du måste ha en nätverkshårdvara som stödjer IPv6. För privatpersoner så behövs då en router med stöd för IPv6. Idag är det så att de allra flesta nya routrar har stöd för just detta. Sedan är det även så att många routertillverkare har anslutit sig till en organisation som heter IPv6 Ready (www.ipv6ready.org). Det gör att de efter att gjort flera tester kan få ett certifikat som indikerar att deras produkter är redo för övergången till IPv6.

Idag är det även så att de flesta av de större routertillverkarna aktivt jobbar med sina olika produkter. Det så att de ska kunna uppfylla dessa krav. En del modeller kommer att få en så kallad mjukvaruuppgradering medan andra modeller kommer helt enkelt släppas i uppgraderade IPv6-kompatibla versioner. Sedan är det även så att de allra flesta IPv6 klassificerade routrarna, de kan använda sig av både IPv6 och IPv4 samtidigt. Det gör att alla anslutna nätverksenheter kan tilldelas adresser av de båda versionerna.

För datorer så kommer det troligen inte vara så stora komplikationer när det går över till IPv6. Redan från Windows Vista fanns inbyggt stöd för IPv6 så väl som i de senare. Detsamma gäller Mac OS Panther (10.3) och senare.

Det som kan komma att bli problem, det är med fristående nätverksprodukter. Till exempelvis webbradio-apparater eller mediaspelare.