nu doman

.nu domän

En mycket vanlig toppdomän i Sverige, förutom .se är .nu. Dock är den inte från början svensk överhuvudtaget! Det som en .nu domän var från början, det var toppdomänen för internetlandskoden (ccTLD) som tilldelats östaten Niue. Det var en av de första ccTLD:erna som marknadsfördes till Internet i stort som ett alternativ till gTLD:erna .com, .net och .org.

.nu har en fonetisk likhet mellan nu och ny på engelska samt att det på flera nordeuropeiska språk faktiskt betyder nu. Detta gjorde att man valde att marknadsföra nu domäner som en ny toppdomän med ett överflöd av bra domännamn tillgängliga. .nu-domänen kontrolleras av Internetstiftelsen i Sverige under motstånd från regeringen i Niue.

.nu

Pris: 112,50 SEK ​

.se

Pris: 112,50 SEK ​

Från Niue till Sverige

Regeringen i Niue erkändes som innehavare av lagliga rättigheter att administrera .nu-domänen fram till 2003, då de undertecknade rättigheterna till IUSN Foundation, en Massachusetts-baserad ideell organisation skapad i syfte att finansiera gratis obegränsad internetåtkomst och wifi i Niue genom intäkter från domännamnet. Administrationen och den tekniska driften av domänen överfördes till Internetstiftelsen i Sverige (IIS) i september 2013.

Niue har länge försökt få tillbaka .nu. Bland annat stämde de Internetstiftelsen under 2018. Regeringen i Niue fortsätter den juridiska diskussionen på två fronter: direkt med ICANN för att få tillbaka domännamnet och med den svenska regeringen för att återkräva den förlorade vinsten.

Användningen av .nu

Det är i Sverige, Danmark och Benelux-regionen som .nu-domänen är särskilt populär att använda. Detta just för att ordet betyder just nu. Det på svenska, danska och holländska. I Sverige är det ganska många sidor som valt att ha domän.nu då det är ett bra alternativ för .se. Dock är det inte ovanligt att företag i Sverige väljer att registrera två domäner, en med .nu och en med .se.

Idag är det så att det finns fler .nu domäner lediga än vad det finns med .se. Sedan ger en .nu domän även en känsla av att vara aktuell, nu! Så det är inte ovanligt att de används för olika kampanjer eller för företag och webbplatser där det är en hög aktualitet.

Hur hittar du en bra .nu domän?

Om du har ett företag och vill skapa en hemsida där toppdomänen är just .nu så kan du via Internetstiftelsen söka lediga domäner. Det är även där du söker efter .se domäner. Sedan är det även så att Internetstiftelsen släpper en lista med .nu domäner och lediga .se domäner varje natt där man vet att de kommer bli lediga inom ett par månader. Dessa listor innehåller då deaktiverade domännamn. Det betyder att de inte fungerar på internet, men är registrerade på en ägare. Det innebär att du kan få tag på ett domännamn du vill ha, som länge varit upptaget.

Det kan finnas flera fördelar med att ha en .nu domän före en .se eller en .com domän. Du kan göra din hemsida lite mer unik på det sättet. När du ska skapa en .nu domän så passar det bra i Sverige så väl som i andra länder där nu betyder nu