proxy server

Proxy server

Vad är proxy kanske du funderat på? Proxy betyder ombud och en proxy server fungerar som en sådan kan man säga. Den är helt enkelt en mellanhand mellan nätet och din enhet. Det som en proxyserver kan göra är bland annat att förbättra säkerhet, integritet och snabbhet. De används även ofta för att hantera internetanvändning, för att neka tillgång till vissa webbplatser samt att den även kan användas för att få tillgång till blockerade resurser.

Om du använder en proxyserver flödar internettrafik genom proxyservern på väg till den adress du begärde. Begäran kommer sedan tillbaka via samma proxyserver (det finns undantag från denna regel), och sedan vidarebefordrar proxyservern data som tagits emot från webbplatsen till dig.

Mest populär

Basic Suite 

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

 • 10 GB hemsidesutrymme
 • 2 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
5,30 SEK

simply_logo_rgb

Standard suite

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

 • 20 GB hemsidesutrymme
 • 8 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
20,00 SEK

simply_logo_rgb

Vad gör en proxy server?

När du är på nätet och vill besöka en viss webbsida så skriver du oftast in webbadressen i din webbläsare för att sedan trycka enter. Direkt efter du har gjort det så kommer din dator att hämta den sida du begärt. Det från webbservern. Detta tar bara ett par sekunder så det är oftast inget du märker av.

Men har du en proxyserver så kommer den att vara en slags mellanhand mellan dig och själva webbservern och det är proxy servern som hämtar webbsidan åt dig. Så när du ska besöka en viss webbsida så är det en proxy server som tar emot din förfrågan och sedan hämtar webbsidan så att den visas för dig.

Nu kanske du tänker att om detta är allt den gör, varför då bry sig om en proxyserver? Varför inte bara gå direkt till webbsidan och tillbaka?

Moderna proxyservrar gör mycket mer än att vidarebefordra webbförfrågningar, allt i namnet av datasäkerhet och nätverksprestanda. Proxyservrar fungerar som en brandvägg och webbfilter, tillhandahåller delade nätverksanslutningar och cachedata för att snabba upp vanliga förfrågningar. En bra proxyserver håller användarna och det interna nätverket skyddade från de dåliga sakerna som lever ute i det vilda internet. Proxyservrar kan även ge en hög nivå av integritet.

Varför ska du använda en proxyserver?

Att använda en proxyserver som privatperson eller inom företag kan vara bra. Det finns flera goda anledningar till att använda en proxy server.

Till exempel kan den vara bra för att kontrollera internetanvändning av anställda och barn. Organisationer och föräldrar kan ställa in proxyservrar för att kontrollera och övervaka hur deras anställda eller barn använder internet. De flesta organisationer vill inte att du ska titta på specifika webbplatser på företagets tid, och de kan konfigurera proxyservern för att neka åtkomst till specifika webbplatser

En annan bra sak en proxy kan göra är att ge bättre övergripande nätverksprestanda. Proxyservrar kan cacha (spara en kopia av webbplatsen lokalt) populära webbplatser – så när du frågar efter en viss webbsida så kommer proxyservern att kontrollera om den har den senaste kopian av webbplatsen och sedan skicka sparad kopia.

En proxy server ger även sekretessfördelar. Både privatpersoner och organisationer kan använda proxyservrar för att surfa på internet mer privat. Vissa proxyservrar kommer att ändra IP-adressen och annan identifierande information som webbförfrågan innehåller. Detta innebär att destinationsservern inte vet vem som faktiskt gjorde den ursprungliga begäran, vilket hjälper till att hålla din personliga information och surfvanor mer privata.

Proxyservrar ger säkerhetsfördelar utöver integritetsfördelarna. Du kan konfigurera din proxyserver för att kryptera dina webbförfrågningar för att hålla nyfikna ögon från att läsa dina transaktioner. Du kan också förhindra att kända sajter med skadlig programvara kommer åt via proxyservern. Dessutom kan organisationer koppla sin proxyserver med ett virtuellt privat nätverk (VPN), så att fjärranvändare alltid får tillgång till internet via företagets proxy.