smtp

SMTP

SMTP står för simple mail transfer protocol. Ibland talas det även om SMTP server och det är då den e-post server som gör att du kan skicka iväg din e-post. För att ta emot e-post så används POP-och IMAP-protkoll. Så varje gång du får ett e-mail så gör dessa protokoll att du kan ta emot det, oavsett om du använder dig av POP eller av IMAP.

När det gäller SMTP så är detta alltså ett protokoll för att kunna skicka e-post. Egentligen är SMTP en uppsättning med kommandon som används av din e-postklient. Dessa autentiserar och styr överföringen av de mail du skickar. SMTP används oftast av e-postklienter, inklusive Gmail, Outlook, Apple Mail och Yahoo Mail.

Mest populär

Basic Suite 

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

 • 10 GB hemsidesutrymme
 • 2 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
5,30 SEK

simply_logo_rgb

Standard suite

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

 • 20 GB hemsidesutrymme
 • 8 GB utrymme per mail-konto
 • Gratis HTTPS SSL-skydd
 • Effektivt virus- och skäppostfilter
 • Daglig backup och 99,99 % upptid
 •  500.000 webhosting-lösninger
 • WordPress verktyg
 • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
20,00 SEK

simply_logo_rgb

Vad är en SMTP server?

En SMTP server är en applikation eller dator som skickar, tar emot och vidarebefordrar e-post. Dessa servrar använder vanligtvis TCP på port 25 eller 587. Portnumret identifierar specifika processer när ett internet- eller nätverksmeddelande vidarebefordras till en server. Alla nätverksanslutna enheter är utrustade med standardiserade portar som har ett tilldelat nummer. Varje nummer är reserverat för vissa protokoll och deras tillhörande funktioner.

När det gäller SMTP servrar så är de inställda på ett så kallat lyssningsläge som alltid är på. det innebär att så snart en server upptäcker en TCP-anslutning från en klient, initierar SMTP-processen en anslutning till port 25 för att skicka e-postmeddelandet.

Det finns även utgående SMTP servrar. Dessa skickar meddelanden till användare. E-postklienter som används för att läsa och skicka e-post måste också ha SMTP-serverns Internet Protocol (IP)-adress.

Hur SMTP fungerar

SMTP använder en klient-servermodell enligt följande:

 • En e-postserver använder SMTP för att skicka ett meddelande från en e-postklient till en annan e-postserver.
 • E-postservern använder SMTP som en förmedlingstjänst för att skicka e-postmeddelandet till den mottagande e-postservern.
 • Den mottagande e-postservern använder en e-postklient för att ladda ner inkommande e-post via till exempel IMAP och placerar den i mottagarens inkorg.

Så när du har skrivit ett mail och klickar på ”skicka”-knappen upprättas en TCP-anslutning som länkar till en SMTP-server. När SMTP-servern tar emot TCP-anslutningen från en klient, startar SMTP-processen en anslutning via port 25 för att skicka e-postmeddelandet.

Härifrån berättar SMTP-klienten för servern vad den ska göra med information som avsändarens och mottagarens e-postadresser och e-postmeddelandets innehåll. En e-postöverföringsagent (MTA) kontrollerar sedan om båda e-postadresserna kommer från samma e-postdomän. Om de kommer från samma domän skickas e-postmeddelandet; Om inte, använder servern domännamnssystemet (DNS) för att identifiera mottagarens domän och skickar den sedan till rätt server.

Mottagaren använder sedan IMAP- eller POP-protokoll för att ta emot e-postmeddelandet.

Skillnader på SMTP, POP och IMAP

SMTP används för att skicka eller vidarebefordra meddelanden från en e-postklient och används inte för att ta emot meddelanden utan då används IMAP och POP istället.

IMAP är ett standardprotokoll för e-posthämtning som hanterar och hämtar e-postmeddelanden. Den håller ett e-postmeddelande på en server och synkroniserar det sedan över olika enheter. IMAP gör det möjligt för användare att organisera meddelanden i mappar, flagga meddelanden och spara utkast till meddelanden på servern.

IMAP fungerar som mellanhand mellan e-postservern och e-postklienten. När användare läser ett e-postmeddelande med IMAP läser de det från servern. De laddar inte ner eller lagrar e-postmeddelandet på sin lokala enhet.

De flesta e-postservrar och klienter stöder POP och använder det för att ta emot e-post från fjärrservrar och skicka dem till en lokal klient. POP är ett envägs klient-serverprotokoll där e-postmeddelanden tas emot och lagras på e-postservern. POP gör det också möjligt för användare att ladda ner e-postmeddelanden från en server till klienten så att mottagaren kan se e-postmeddelandet offline.

När de används tillsammans överför SMTP och antingen IMAP eller POP e-postmeddelanden.