subdoman

Subdomän

Om du påbörjat bygget av en egen hemsida, så kommer du att stöta på begreppet domän och subdomän. En domän är ett måste för att du ska kunna skapa en hemsida. Denna i sin tur består av flera delar och en av dessa delar är just subdomän. Det kallas även ibland för underdomän. Man kan säga att en subdomän är en förlängning av den domän du redan äger, eller köper. Det är då en separat del av din webbplats med en egen unik adress och eget innehåll.

Din domän är detsamma som den adress du skriver in i webbläsaren för att se din egen sida. Oftast består då den av din sidas namn följt av toppdomänen, som i Sverige ofta är .se.

En domän kan även ha saker före själva domännamnet. Många adresser börjar med www och detta är i själva verket en underdomän eller subdomän. Men det kan även vara andra ord före, med eller utan www. Dock är det ovanligt att ha båda delarna för en unik underdomän. Ett exempel är shop.leksaker.com/barn. Delar vi upp denna URL så är shop subdomänen, leksaker.com är domänen och /barn är en underkatalog.

.nu

Pris: 112,50 SEK ​

.se

Pris: 112,50 SEK ​

Hur fungerar en subdomän?

Syftet med att ha en eller flera subdomäner är att du ska kunna dela upp din hemsida i olika sektioner. Har du en mycket stor webbplats med webbshop, blogg, produktsidor med mera så är det särskilt viktigt att ha olika subdomäner. Det gör det enklare för dina besökare eller kunder att hitta till rätt sida. Låt oss säga att den adress vi hade som exempel förut även har en blogg. Då skulle adressen vara blogg.leksaker.com.

Underdomäner är alltså helt enkelt till för att på ett bra sätt separera upp en hemsida i flera sektioner. Det utan att du behöver köpa fler domäner än en enda.

Många bra anledningar att skapa sudomäner

Det finns som sagt många bra anledningar till att skapa en subdomän eller flera. Det är bra för att organisera ditt innehåll med så väl som det är bra för att göra ditt innehåll mer synligt. Dessutom är det perfekt om du vill skapa en speciell mobilanpassad hemsida eller om du vill ha flera språk på din sida.

Hur skapar du en subdomän?

För att kunna skapa en subdomän så måste du redan äga en domän. Sedan kan processen se lite olika ut beroende på vad du har för hosting. Men i de flesta fall är det bara att logga in där du har ditt webbhotell och där du har din domän. Har du flera så väljer du den du ska ha en subdomän till. Gå sedan till din cPanel/kontrollpanel. Där ska du välja ändring av domäner eller inställningar (beroende på plattform). Gå sedan vidare till avsnittet för underdomäner i den aktuella domänen. Där infogar du den underdomän som du vill ha och trycker på spara.

Är du osäker på hur du ska skapa en underdomän så kontakta kundtjänsten på det webbhotell du använder dig av så kan de hjälpa dig.