vad kostar en hemsida

Vad kostar en hemsida?

Vad kostar en hemsida och vad har hemsida för pris, det är något många funderar på då det är dags att skapa en. Det är dock svårt att rakt av svara på vad en hemsida kostar, eftersom att det beror på en mängd olika faktorer. Sedan är det även viktigt att veta att det finns både fasta och löpnade kostnader. Du måste ta hänsyn till webbplatsens kostnader för domäner, hosting och design. När du bygger en webbplats finns det tre sätt att gå tillväga: en webbplatsbyggare, WordPress eller att anlita en designer.

Vi har därför här skapat en utförlig guide där vi går igenom vad det är som kan tillkomma och vad som kostar extra utöver när du vill få tag på priset på en hemsida.  

Mest populär

Basic Suite 

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

  • 10 GB hemsidesutrymme
  • 2 GB utrymme per mail-konto
  • Gratis HTTPS SSL-skydd
  • Effektivt virus- och skäppostfilter
  • Daglig backup och 99,99 % upptid
  •  500.000 webhosting-lösninger
  • WordPress verktyg
  • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
5,30 SEK

simply_logo_rgb

Standard suite

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

  • 20 GB hemsidesutrymme
  • 8 GB utrymme per mail-konto
  • Gratis HTTPS SSL-skydd
  • Effektivt virus- och skäppostfilter
  • Daglig backup och 99,99 % upptid
  •  500.000 webhosting-lösninger
  • WordPress verktyg
  • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
20,00 SEK

simply_logo_rgb

Viktiga webbplatskostnader: En översikt

Det finns ett antal grundläggande krav som måste uppfyllas när du sätter upp en webbplats. Dessa inkluderar att registrera ett domännamn, hitta ett webbhotell, hitta en professionell designer för att bygga webbplatsen eller göra det själv med en webbplatsbyggande plattform. Du kan också behöva skaffa ett SSL-certifikat om det inte ingår i någon av dessa tjänster, förutom andra tillägg du kan behöva, till exempel en e-handelsportal.

I slutändan kan du få en webbplats igång för väldigt lite pengar, men den kanske inte har alla nödvändiga komponenter för att göra den till en sökbar webbplats, en som folk stannar på eller en som utstrålar säkerhet. Du vill att din webbplats ska vara en plats där läsarna mår bra av att få information och köpa produkter eller tjänster.

  • Domännamn 0 till 2000 kr per år
  • Webbhotell 300 till 5000 per år
  • Tema eller mall 0 till 1000 (engångsavgift)
  • Professionell webbdesign 1000 till 50 000 plus
  • Gör-det-själv-webbplatsbyggare 1000 till 4000 per år
  • SSL-certifikat 0 till 2500 per år

Domännamn

Domännamnet är utgångspunkten för din webbplats. Att säkra rätt domännamn är viktigt, särskilt om du letar efter en .com-URL eller en uppskattad toppdomän (TLD). Toppdomäner kan vara dyra eftersom de representerar ett första stopp efter rotzonen, vilket innebär att du har det önskade domännamnet följt av .com.

Registrering innebär vanligtvis en årlig prenumeration från en domänregistrator, allt mellan 120 och 600 kr per år. Tänk på att vissa premiumdomäner kan kosta mycket mer beroende på hur populära sökorden i domänen är. Vissa domäner säljs för tusentals kronor. De flesta företagare hittar något som fungerar för under 600 kr.

Webbhotell

Du kan inte ha en webbplats bara med en domän. Du måste skaffa hosting för webbplatsen så att besökare kan se vad som finns på webbplatsen. Hosting är en separat avgift från domänen men kan inkluderas i vissa planer.

Med dra-och-släpp-webbplatser ingår detta vanligtvis i deras årliga prenumerationsavgift. Men om du bygger sidorna själv eller använder WordPress måste du prenumerera på en webbhotelleverantör.

 

Återigen varierar dessa prenumerationsavgifter från cirka 1000 till 5000 per år. Om du har mycket webbtrafik till din webbplats är det bättre att investera i en mer robust webbhotellplan för att säkerställa att din webbplats inte kraschar. En hög trafikvolym anses vara mer än 100 000 besökare i månaden. Om din hostingplan inte tillåter mycket trafik kan du stöta på problem när antalet besökare ökar. Baslinjeplaner är bra när du börjar, men var beredd att uppgradera eftersom din webbplats får mer dragning hos besökarna.

DIY-webbplatsdesign

Vi har nämnt webbplatsbyggare och deras inkluderande paket. Om du har en stram budget kan du spara en massa pengar genom att använda dessa paket för att designa en webbplats själv. De kräver vanligtvis inga tekniska färdigheter och använder dra-och-släpp-funktioner för din bekvämlighet. Det kan vara överväldigande i början, men med några minuter i gör-det-själv-programmet kan de flesta bygga sin första webbplats efter eget tycke.

Dessa program kan vara gratis eller billiga för att använda de grundläggande funktionerna. Men för att få tillgång till premiumfunktioner som unika teman måste du betala högre prenumerationsavgifter. Kostnaderna varierar beroende på vilken plattform du prenumererar på och vilken plan du väljer.

Som en tumregel är anpassning för webbplatser för webbplatsbyggare begränsad jämfört med WordPress eller att bygga din webbplats från grunden. Om du vill utnyttja den unika designestetiken behöver du en grafisk designer som är bekant med HTML-kodning. De flesta grafiska formgivare debiterar dig en fast avgift eller ett timpris. Räkna med att betala allt från $30 till $100 i timmen för att få någon som också är bevandrad i kodningen som behövs för din webbplats.

Professionella webbdesigners

Du kanske bestämmer dig för att bygga webbplatsen på egen hand inte riktigt är din grej. Det är bra så länge du vet att det kommer att kosta dig mer att få webbplatsen byggd. Att anlita en professionell webbdesigner kan ta en enorm börda från dina axlar och ge dig en unik och vacker webbplats. Dock så är hemsida design pris bra mycket högre då du tar hjälp av ett proffs.

Designers kan ta betalt per timme eller ett fast pris för det tilldelade projektet. Men du vill ha någon som har en stark portfölj, eftersom det kommer att bli färre designåterställningar och du är mer benägen att få det du tänkt dig för din webbplats. När du arbetar med en designer hjälper det att visa dem vilka typer av webbplatser du gillar som skulle likna din. Detta ger designern en utgångspunkt. Gå också igenom färgscheman för att se till att sajten passar ditt varumärke och vad du vill visa dina läsare.

SSL

Många småföretag inser inte hur viktigt det är att registrera sig för en SSL-tjänsteleverantör (Secure Sockets Layer). Ett SSL-certifikat är en digital autentisering av din webbplats identitet och möjliggör en krypterad anslutning av säkerhetsskäl. Det krävs också för att acceptera onlinebetalningar, så alla onlinebutiker behöver ett SSL.

SSL-certifiering innebär att dina besökare är skyddade från oönskade cyberattacker. Vissa webbläsare kommer att leda bort användare från webbplatser utan SSL-certifiering med meddelandet ”Denna webbplats kanske inte är säker.” För de flesta besökare är detta tillräckligt för att avskräcka dem från att klicka sig vidare till webbplatsen. Detta certifikat ändrar din webbplats från ett HTTP till ett HTTPS-prefix i webbdomänen, vilket visar webbläsare att du har investerat i säkerhet för webbplatsen.

I många fall kan du få ett SSL-certifikat gratis genom ditt webbhotell. Du kan dock välja att köpa ett SSL-certifikat från en tredjepartsleverantör också.

SSL hjälper också till med sökmotoroptimering (SEO) och flödet av data till och från sajten. Avgifterna för SSL varierar från gratis till cirka 2500 kr per år. Vissa webbplatsbyggare inkluderar detta certifikat utan extra kostnad, så se till att det är en värdefull förmån om du ser det erbjuds.

Ytterligare kostnader att överväga

Som med allt i livet finns det alltid extrafunktioner att tänka på innan du laddar upp din webbplats. Här är några av de vanligaste.

Tillägg och plugins

Oavsett om du har prenumererat på en webbplats för att bygga webbplatser, använder WordPress eller funderar på att ge dig ut på e-handel, kommer du sannolikt att behöva tillägg som kallas plugins. Dessa plugins kan aktivera funktioner som rekommendationer på sidan, kontaktformulär och prenumerationer på nyhetsbrev, bara för att nämna några.

Det finns massor av gratisversioner såväl som betalda plugins. Det är upp till dig att bestämma vilka funktioner som är värda att spendera pengar på. Beroende på vilken nya funktion du vill ha kan det vara gratis eller en årlig prenumerationsavgift.

Använd plugins sparsamt. Ju fler plugins du lägger till på din webbplats, desto mer behöver webbplatsen bearbeta information innan den laddas. Detta kan sänka hastigheterna. Det är inte bra för en användarupplevelse eller SEO. Lägg bara till plugins som du känner kommer att förbättra dina besökares upplevelse när du är på webbplatsen. Uppdatera regelbundet plugins för att se till att de uppfyller de senaste standarderna och hastigheterna. Ta bort alla plugins som du inte längre använder.

Anställa en webbmaster

Om du planerar att lansera en stor webbplats kan du behöva överväga att anlita en webbansvarig eller innehållsansvarig. Denna person kommer att hantera och underhålla webbplatsen, samt hantera och uppdatera webbplatsens innehåll.

Kostnaden för att anställa en webbansvarig eller innehållsansvarig varierar beroende på vilken roll som bäst passar din organisations behov, oavsett om du vill anställa en enskild heltid, deltid eller på kontraktsbasis.

Sökmotoroptimering (SEO)

Din webbplats måste rankas bra på Google. Tyvärr händer detta inte av en slump. Det kräver arbete.

Om du vill rangordna din webbplats på den första sidan av sökmotorresultatsidor (SERP), kan du behöva anlita en sökmotoroptimeringsspecialist (SEO). Detta kan kosta allt mellan 5000 till 60 000 per månad. Det beror på hur mycket arbete du behöver dem att göra på innehåll och webbsidor. Ju fler sidor du behöver optimera, desto mer kostar en SEO-expert.

En annan fördel med att anlita en SEO-specialist är att de bör informera dig om någon av din webbplats sidor har problem som t.ex. en 404-kod (”Sidan hittades inte”). Fel är inte bra för en användares upplevelse och kan därför skada din SEO-rankning om de inte åtgärdas korrekt.

Bilder och design

En annan kostnad förknippad med att skapa en webbplats är bilderna och designen. Oavsett om det är ditt företags företagsimage, produktbilder eller livsstilsbilder, kan dessa tillgångar läggas ihop snabbt. Även om du kan utnyttja royaltyfria bilder gratis från stockbildsajter som Pexels eller Pixabay, kommer de inte att skilja ditt företag från konkurrenterna.

 

Royaltyfria bilder är dock billigare än att ha en fotografering. En royaltyfri bild kan variera från gratis till 1000 kr, medan en produktfotografering kan kosta mellan 250 kr och 5000 kr i timmen för en fotograf att ta unika bilder för din webbplats.

Om du kan är det alltid värt din tid att anlita en fotograf för att ta bilder av dina erbjudanden, anlita en grafisk designer eller prenumerera på ett omfattande lagerbibliotek som Shutterstock. Som en tumregel, se till att de proffs du anlitar för att hjälpa dig med din webbplats vet vad de gör. Ett enkelt misstag kan stänga ner din webbplats och i sin tur göra att du tappar intäkter.

Webbplatskostnader per bransch

Byggandet av din webbplats kan kosta olika beroende på vilken bransch du befinner dig i. Vissa branscher kommer att kräva att vissa element integreras och detta kan öka den slutliga kostnaden när du lämnar över det till ett proffs. Antalet totala sidor påverkar givetvis även kostnaden och arbetet som måste göras för att få igång hemsidan.

Många webbplatsägare kommer att börja med en låg budget och hålla så många saker internt som möjligt. När verksamheten växer kommer de att uppgradera och lämna över en del av hemsidan till en annan part att underhålla. Det är vettigt att spara pengar medan du är ny och växer och investera i fler element när du har fler intäkter.

De flesta webbplatser kommer att hamna i den första kategorin småföretagswebbplatser. Detta är en informationswebbplats som har viss information om företaget, dess uppdrag, dess historia och dess produkter eller tjänster. Den kan ha en köpkorg eller svarsformulär att fylla i för att göra det enkelt för besökare att köpa eller få mer information om dess produkter eller tjänster.

Företagswebbplatser är mer djupgående och kan ha studier som de citerar eller oberoende forskning lagt till på sidorna. Eftersom det är fler sidor inblandade går kostnaderna upp.

E-handelswebbplatser är en annan vanlig webbplats. Många webbplatsägare med en budget kommer att använda en prenumerationstjänst som kostar en viss summa per månad för att komma igång. När de utökar sin verksamhet kan de se efter att få anpassade lösningar som förbättrar användarnas upplevelse.

Den dyraste webbplatsen är en applikation. Detta innebär mycket kodning för att få saker att hända.

Välja det rätta webbdesign-paketet

När du har nått den punkt där du överväger att köpa en hemsida, kan det vara en utmaning att bestämma vilket paket som passar dig bäst och vad du egentligen behöver. För att underlätta ditt val är det klokt att först definiera ditt syfte med hemsidan.

Om din hemsida bara behöver fungera som en enkel plattform där dina besökare enkelt hittar information, kan det billigaste webbpaketet vara tillräckligt. Å andra sidan, om du önskar att din hemsida aktivt genererar nya kunder och lockar potentiella leads, bör du definitivt överväga ett mer avancerat och dyrare alternativ med avancerad design, sökmotoroptimering och estetiskt tilltalande element.

Det kan även vara en bra idé att sätta en budget för din hemsida innan du kontaktar olika leverantörer. Detta kan hjälpa dig att förhandla fram ett pris som passar dina ekonomiska förutsättningar. Priset för din hemsida kommer att bero på dina mål för webbplatsen, din beredvillighet att investera i den, samt de funktioner som du önskar att din hemsida ska inkludera.

Kostnader för att själv utveckla hemsidan

Om du inte vill anlita en professionell webbyrå eller utvecklare för att skapa din hemsida, har du alternativet att bygga den själv, vilket kan sänka kostnaderna. Priset för en hemsida som du bygger själv är beroende av flera faktorer.

För det första måste du räkna med den tid som krävs för att utveckla hemsidan, vilket i praktiken kan ses som en kostnad. Även om du inte betalar någon direkt summa, investerar du din tid. Dessutom behöver du ha grundläggande färdigheter inom bildredigering, kunskap om ditt valda CMS (Content Management System) som t.ex. WordPress eller Wix, samt tillgång till webbhotell för att hantera hemsidans hosting.

Den kostnad du kan förvänta dig att spara är själva utvecklingskostnaden. Det finns dock fortfarande andra kostnader att ta hänsyn till, inklusive tillägg, extra funktioner, integrationer och kostnaden för att upprätthålla webbhotellet.

Skapa din egen hemsida med en webbplatsbyggare

Att skapa din egen hemsida med hjälp av en ”website builder” eller webbplatsbyggare som man säger på svenska är utan tvekan det mest kostnadseffektiva sättet. Genom att använda denna metod behöver du vanligtvis teckna en månatlig prenumeration, som generellt kostar mellan 60 kr och 500 kronor per månad. Denna prenumerationsavgift brukar oftast inkludera webbhotell, säkerhetsåtgärder, kostnadsfria designmallar och inbyggda funktioner och tillägg.

En annan fördelaktig aspekt är möjligheten att installera gratis tillägg som kan ge extra funktionalitet. De betalda tilläggen brukar ofta kosta mellan 100–200 kr och är en engångskostnad. Genom att använda en webbplatsbyggare minimerar du kostnaderna för din hemsida, eftersom din månatliga prenumeration täcker en stor del av de vanliga utgifterna.

Det är dock viktigt att notera att beroende på ditt prenumerationspaket kan vissa funktioner vara begränsade. Till exempel kan e-handelsfunktioner vara svåra att implementera eller kan kosta extra.

Att använda en webbplatsbyggare passar bra för dig som inte är så tekniskt kunnig så väl för dig som är ute efter en personlig webbplats eller portfolio. Det är även bra om det är så att du snabbt vill få upp din webbplats.

Vad kostar det med en hemsida 2023?

Det finns flera faktorer som påverkar den totala kostnaden för en hemsida. En av dessa faktorer är utvecklingskostnaden. Utöver detta tillkommer kontinuerliga driftskostnader, inklusive webbhotell, säkerhet och underhållskostnader för webbplatsen. Genom att ha insikt i dessa olika komponenter kan du få en bättre förståelse för hemsidans sammanlagda pris.

Design och funktionalitet för din hemsida

Utseendet, designen och funktionaliteten hos din hemsida har en direkt påverkan på kostnaden för utvecklingen. Detta inkluderar aspekter som hemsidans storlek, eventuell integration med andra system, flerspråkighet, e-handelslösningar och användning av animationer.

Driftkostnader för hemsidan

När du investerar i en hemsida, bör du även ta hänsyn till de kontinuerliga driftkostnaderna som uppstår efter utvecklingsfasen. Dessa kostnader inkluderar vanligtvis webbhotell (vanligtvis mellan 79 och 149 kronor per månad eller mer) och domännamn (cirka 130 kronor per år). Dessutom kan det finnas kostnader för tillägg och funktioner som till exempel SSL-certifikat och virusskydd.

Kontinuerlig support och utveckling

Efter hemsidans initiala utveckling kan det uppstå behov av kontinuerlig support och vidareutveckling. Vissa webbyråer erbjuder serviceavtal som inkluderar utveckling, regelbundna uppdateringar, virusborttagning, säkerhetsåtgärder och eventuella ändringar i hemsidans funktioner.

Slutsats

Beroende på projektets omfattning, om du behöver uppdateringar och behöver unik funktionalitet, kan kostnaderna för en webbplats variera kraftigt. Om du är villig att investera tid för att lära dig nya färdigheter, görs det billigt och ganska enkelt med en allt-i-ett-webbplatsbyggare. Men om du vill ha professionell hjälp eller massor av extra funktionalitet kan kostnaderna öka snabbt. Så det är upp till dig vad det kan kosta i slutändan.