vem ager domanen

Vem äger domänen?

Du kanske vill veta vem som äger en viss domän? Detta kan göras på lite olika sätt och med hjälp av olika sidor. Det finns de webbhotell som erbjuder sökning efter detta, men det bästa för att se vem som äger domänen är att söka via registret WHOIS. Genom att göra en WHOIS-sökning så kan du enkelt se vem som har domänen, vad de för kontaktuppgifter samt att du även kan se om domännamnet är upptaget eller ledigt.

Om det är så att du vill kolla upp vem som äger domänen med en .se adress så kan det vara enklare att gå via iis.se. IIS är en förkortning av Internetstiftelsen i Sverige. De ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter även drift och administration av toppdomänen .nu. När du söker via dem så använd deras ”sök ledig domän”. Om domänen är upptaget och registrerat så kan du få fram vem som har domänen på det viset. Du kan bara söka på domäner som slutar på .se eller .nu. Vill du kolla upp andra domäner som .com med flera andra, då är det WHOIS som gäller.

En sak som gäller både med IIS och WHOIS är att numera går det inte alltid att få alla uppgifter, då det handlar mycket om GDPR. Dock finns det till exempel på IIS att du kan ta kontakt med ägaren ändå, via ett formulär.  

.nu

Pris: 112,50 SEK ​

.se

Pris: 112,50 SEK ​

Vad är WHOIS?

WHOIS är en offentlig katalog som gör det möjligt för dig att ta redan på vem som har domänen. Du kan bland annat då se vem som är ansvarig för en domän eller IP-adress. Före 2018 gick det att använda denna sajt för att få fram personer eller organisationer som äger domäner, det med deras namn, adress, telefonnummer och e-post.

Dock är det så att efter att GDPR trädde i kraft i maj 2018 så har de flesta uppgifter om vem som äger domänen dolts.

Även om det inte alltid går att se vem som äger domänen på sajten så finns det ändå en hel del bra information att hitta som du kan ha användning för. Bland annat kan du se saker som när domänen löper ut eller domänens flyttstatus. Du kan även se vem som är registrar, vem du ska kontakta vid abuse-frågor, samt att du även kan se vilka namnservrar som används.

Hitta vem som har domänen

Du som vill hitta vem som har domänen har därmed två alternativ, beroende på vad för typ av domän det är du söker efter. Sedan går det även att söka efter domäner hos olika webbhotell och hostingföretag. Även där händer det att du har ett formulär för att kontakta ägaren av en domän som är registrerad hos just dem. Dock är det då upp till ägaren av domänen att välja om denne vill svara eller inte.