skapa hemsida

Så här skapar du en egen hemsida

Att bygga en webbplats och skapa en egen hemsida, det är nu enklare än någonsin, med många användarvänliga webbplatsbyggare att välja mellan. Du kan designa en webbplats snabbt och enkelt för att starta ett företag, skapa en blogg eller lägga upp din portfolio på. Att göra en egen hemsida är inte alls så svårt och det behöver inte heller kosta dig en massa pengar. Allt handlar så klart om vad för typ av hemsida du väljer att skapa och om du tar in hjälp eller inte.

Mest populär

Basic Suite 

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

  • 10 GB hemsidesutrymme
  • 2 GB utrymme per mail-konto
  • Gratis HTTPS SSL-skydd
  • Effektivt virus- och skäppostfilter
  • Daglig backup och 99,99 % upptid
  •  500.000 webhosting-lösninger
  • WordPress verktyg
  • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
5,30 SEK

simply_logo_rgb

Standard suite

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

  • 20 GB hemsidesutrymme
  • 8 GB utrymme per mail-konto
  • Gratis HTTPS SSL-skydd
  • Effektivt virus- och skäppostfilter
  • Daglig backup och 99,99 % upptid
  •  500.000 webhosting-lösninger
  • WordPress verktyg
  • 4.9 stjerner på Trustpilot

Pris per månad: 
20,00 SEK

simply_logo_rgb

Identifiera syftet med din webbplats

Fundera på om du ska ha en enkel hemsida eller om du är ute efter att skapa hemsida där du kan sälja något. Om det senare är fallet så är det bra att välja en e-handelsplattform eller en webbplatsbyggare med e-handelsfunktioner.

Bestäm målen eller målet med din hemsida innan du skapar den. Det första steget är att identifiera syftet med din webbplats. Vad vill du att din webbplats ska åstadkomma? Är det en personlig blogg eller en e-handelsbutik som säljer produkter? Att lista dessa mål tydligt hjälper till att vägleda varje beslut efter detta.

Välj ditt domännamn

Ett domännamn är URL:en eller webbadressen du skriver in i en webbläsare för att besöka din webbplats.

Här är några tips för att välja ett domännamn:

  • Välj en som är lätt att stava och komma ihåg
  • Undvik förkortningar
  • Relatera det till ditt namn eller företag
  • Håll det kort
  • Välj en vanlig toppdomän (TLD) som .se eller .com

Det finns så många webbplatser och hemsidor att du kanske inte kan säkra ditt föredragna domännamn, men en domännamnsgenerator kan hjälpa dig att hitta ett unikt. Du måste vara specifik när du berättar för folk hur de ska nå din webbplats.

Var du registrerar din domän

Du har två val för att registrera ditt domännamn: genom en domänregistrator eller din webbhost/ webbplatsbyggare. Vissa människor föredrar att använda en domänregistrator för att få sin anpassade URL separat och sedan välja en host och webbplatsbyggare. Andra föredrar att registrera ett webbplatsnamn hos det webbhotell och hemsidebyggare de väljer.

Om du planerar att använda WordPress, använd en domänregistrator eller hosting för domänregistrering. Annars kan en allt-i-ett-webbplatsbyggare med en domän bättre passa dina behov.

Ofta erbjuder webbplatsbyggare eller webbhotellsleverantörer gratis domännamnsregistrering det första året. Det är en bra idé att kontrollera förnyelsepriset för både domänregistratorer och webbplatsbyggare eftersom du kanske kan spara pengar på lång sikt.

Välj en webbhotelleverantör

Ditt webbhotell ger dig serverutrymme, där din webbplats filer lagras och nås.

Många webbplatsbyggartjänster erbjuder hostingpaket som en del av sina planer, men du kan behöva köpa ditt eget webbhotell om de inte gör det. Många företag som hostar inkluderar installationer med ett klick av WordPress eller andra egenutvecklade webbplatsbyggare.

Typer av webbhotelltjänster

Se en hosting som en skylt och din webbplats som annonsen – leverantören äger strukturen, men du bestämmer vad som ska visas. Du kan välja delad hosting, virtuella privata servrar (VPS) eller en dedikerad server, som alla har olika användningsfall och kostnader.

Delad hosting: Detta är den mest populära och billigaste webbhotelltjänsten som finns tillgänglig. Din webbplats kommer att dela utrymme på en server med flera andra webbplatser. Ofta är lagring och bandbredd begränsad eller strypt för att säkerställa att alla webbplatser kan hantera trafikspikar.

VPS: När du uppgraderar från delad hosting kanske du vill ha en VPS. Du delar fortfarande en server, men du får en del av den och dess resurser bara för din webbplats. Resultatet är vanligtvis snabbare sidladdning och mer utrymme för filer; men det kostar mer och kräver lite mer tekniskt kunnande att hantera.

Dedikerad server: Den enda anledningen att välja en dedikerad server är när du har så mycket webbtrafik att du växer ur delad eller VPS-hosting. Priset för en dedikerad server är mycket högre, men du får vanligtvis obegränsade resurser och VIP-kundsupport.

Webbhotell med förbättrad säkerhet

När du väljer att hosta med Simply får du gratis SSL-skydd, effektivt virus- och skräppostfilter samt dagliga backuper.

De bästa webbhotelltjänsterna är överkomliga, inkluderar användbara funktioner för nya användare och erbjuder utmärkt kundsupport. Leta efter en host som inte begränsar lagring eller bandbredd, har ett användarvänligt gränssnitt och växer med din webbplats (som VPS eller dedikerade servrar).

Att välja rätt webbhotell är som att välja rätt grund för ditt hus. Det är ryggraden på din webbplats, så välj klokt. Bra värdskap/hosting snabbar upp din webbplats vilket är viktigt för både användarupplevelse (UX) och SEO. Det är inte fel att spendera lite mer på den här faktorn eftersom det är svårt att växa ett onlineföretag om folk lämnar din webbplats på grund av laddningstider.

Välj och installera en hemsidebyggare

Det finns några olika typer hemsidebyggare, inklusive e-handelsplattformar som konfigurerar din webbplats för en onlinebutik, webbhotell med webbplatsredigerare och allt-i-ett hemsideprogram som kombinerar din domän, hosting och webbplatsbyggare.

Den webbplatsbyggare du väljer avgör hur mycket anpassning och kontroll du har och hur användarvänlig redigeraren är. Allt-i-ett-byggare är traditionellt sett de enklaste att använda, och erbjuder en heltäckande lösning för att skapa din webbplats från idé till publicering.

Webbhosting med webbplatsredigerare är mer överkomliga, medan e-handelsplattformar har nischade funktioner för onlinebutiker.

Du kan komma åt vissa hemsideprogram gratis. Men många funktioner, som en anpassad domän, SSL-certifikat och möjligheten att acceptera onlinebetalningar, kräver betalda planer för hemsidebyggare.

Alternativt kan du använda WordPress för att skapa din webbplats. Det ger dig mer kontroll över designen och funktionaliteten på din webbplats, men det kräver mer tekniskt kunnande. För att använda WordPress måste du välja en hosting tjänst narare än en webbplatsbyggare.

De bästa webbplatsbyggarna ska vara lätta för alla, erbjuda prisvärda men skalbara planer och hjälpa dig att bygga din SEO och ditt varumärke på sidan.

WordPress vs hemsideprogram/hemsidebyggare

WordPress är det vanligaste innehållshanteringssystemet (CMS) någonsin, som används av mer än 40 % av webbplatserna. Det ger nästan obegränsad anpassning, så att du kan skapa vilken typ av webbplats du vill. Men det är mer utmanande att använda om du inte har erfarenhet av att bygga webbplatser.

En webbplatsbyggare är ett utmärkt val om du aldrig har skapat en webbplats. Dra-och-släpp-redigerare är vanliga. En ”what you see is what you get” (WYSIWYG)-redigerare gör det mycket lättare att bygga en webbplats eftersom du kan se din design när du bygger den snarare än att använda kod.

WordPress är flexibelt, men webbplatsbyggare är enkla att använda. Du kan lägga till plug-ins som gör det enklare att skapa en webbplats med WordPress, men det kräver ändå att du har lite mer teknisk kunskap än någon webbplatsbyggare.

För- och nackdelarna är ganska jämna när du jämför WordPress med webbplatsbyggare:

För och nackdeler

WordPress

Hemsidebyggare

Fördelar

Mycket anpassningsbar

Över 55 000 plug-ins tillgängliga

Mer än 11 ​​000 mallar tillgängliga

Tillgänglig med nästan alla hostingtjänster

Gratis

Mycket skalbar

Lätt att använda

Ingen installation krävs

Inbyggda guider och genomgångar

Erbjuder vanligtvis massor av gratis, prodesignade mallar

Vanligtvis prisvärda planer

Nackdelar

Brant inlärningskurva

Kräver plugin-program för extra funktionalitet

Den totala kostnaden kan vara hög (plugin-program, mallar)

Måste använda hosting från hemsidebyggaren

Kan inte alltid skalas upp med ditt företags tillväxt

Har inte alltid den funktionalitet som behövs

Att bygga din webbplats eller bygga hemsida med WordPress är en lite annorlunda upplevelse än att använda en webbplatsbyggare, och vi har satt ihop en guide om hur du gör det. Här är en översikt över hur du bygger en webbplats med WordPress:

Välj en värd/host och installera WordPress: Det finns många webbhotellalternativ, och de flesta stöder WordPress. När du har valt din värdleverantör måste du installera WordPress på din dator och din värdserver – de flesta värdar kommer att leda dig genom denna process.

Välj ditt tema: Det kommer med flera gratis teman, men du kan också köpa ytterligare teman från WordPress-butiken. Du kan komma åt teman från länken ”Utseende” på vänster sida av din meny i administrationskonsolen.

Installera plugin-program: Dessa är diskreta kodbitar som sömlöst kan integreras på din webbplats för att tillhandahålla ett brett utbud av funktioner. Detta kan täcka allt från grundläggande verktyg för att hantera webbplatsen (som kontaktformulär och skyltfönster) till att öka säkerheten på din WordPress-webbplats.

Skapa sidor: De flesta webbplatsbesökare förväntar sig att hitta en standarduppsättning sidor så det är klokt att skapa dessa, inklusive en startsida, om, kontakt, produkter/tjänster och nyheter/blogg. Lägg till innehåll på dessa sidor, se till att länka dem till varandra.

Anpassa din webbplats

Med en webbplatsbyggare kan du börja anpassa din webbplats design och layout.

Se till att din design stämmer överens med ditt varumärke eller bransch och att det är lätt för användare att navigera och hitta det de letar efter.

Välj en mall

Mallar (eller teman) är färdiga mönster som du kan använda på din webbplats och fylla i med ditt eget innehåll. Att välja rätt beror på några viktiga faktorer.

Leta efter en mall som:

  • Ger mening för den typ av webbplats du skapar, till exempel en onlinebutik
  • Fungerar med din eller ditt varumärkes estetik
  • Passar din budget (många är gratis att använda)
  • Ändra storlek baserat på enheten som används (mobilresponsiva mallar)

Vanligtvis behöver du inte oroa dig för färgschemat eftersom de flesta byggare gör det enkelt att ändra. Vissa inkluderar förbyggda teman med färgkombinationer som är populära eller har två komplementfärger.

Installera och anpassa plugin-program

Din valda hemsidebyggare kan hänvisa till plugin-program som appar, men de fungerar på samma sätt och lägger till funktionalitet till din webbplats. För att avgöra vilka plugin-program eller appar som ska läggas till, överväg vilka inbyggda funktioner du kan använda.

Plugins att överväga för din hemsida eller webbplats:

  • Yoast SEO: Kan vägleda dig till att skapa bättre innehåll optimerat för sökning
  • Elementor: Fungerar som en utmärkt webbplatsbyggare för WordPress
  • Tidio Live Chat: Lägg till en livechattmeddelande till din webbplats för att ge support till besökare
  • PayPal: Kan hjälpa dig att säkra mer försäljning i onlinebutiker om din webbplatsbyggare tillåter det
  • Sociala media-flöden: Lägg till ditt Instagram-, Twitter- eller Facebook-flöde på din webbplats för att uppmuntra engagemang

Många webbplatsbyggare skapar plug-ins som du kan använda och de flesta är gratis. Tredjepartsföretag skapar ofta plugin-program för byggare eller för WordPress – vissa är gratis, men många kommer med en extra månadskostnad, så tänk på det för din budget.

Varje webbplatsbyggare eller webbhotell hanterar app- eller plugin-installation på olika sätt. I allmänhet kan du hitta en app eller plugin-marknadsplats via din värd. Klicka på plugin-programmet du vill ha, och det kommer att finnas en ”lägg till”-knapp.

Lägg till e-handel på din webbplats

Även om detta är ett valfritt steg, är det troligtvis ett populärt steg – en viktig anledning till att du vill bygga en hemsida är att du vill marknadsföra eller sälja något. De flesta webbhotelltjänster erbjuder paket och uppgraderingar för att lägga till ett skyltfönster på din webbplats, även om detta inte är det enda sättet att erbjuda produkter till kunder.

Tydlig och intuitiv navigering: Designa en struktur som gör att besökare enkelt kan hitta produkter, bläddra i kategorier och komma åt viktiga sidor som kundvagnen och kassan.

Detaljerade produktbeskrivningar: Ge omfattande och korrekta produktbeskrivningar, inklusive specifikationer, dimensioner, material och annan relevant information. Detta hjälper kunder att fatta välgrundade köpbeslut och minskar sannolikheten för returer.

Säker betalningsgateway: Implementera detta för att skydda kundbetalningsinformation. Erbjud populära och pålitliga betalningsalternativ som kreditkort, PayPal eller andra etablerade betalningsprocessorer.

Effektiviserad kassaprocess: Minimera antalet steg som krävs. Erbjud ett gästutcheckningsalternativ, låt kunderna spara sin information för framtida köp och ge tydliga instruktioner och framstegsindikatorer under hela processen.

Kundrecensioner och betyg: Aktivera kundrecensioner och betyg för dina produkter. Socialt bevis är avgörande för att bygga förtroende och trovärdighet, vilket hjälper potentiella köpare att fatta säkra beslut.

Prestanda och hastighet: Optimera din webbplats för snabba laddningstider. Sidor som laddar långsamt kan leda till ökade avvisningsfrekvenser och övergivna kundvagnar. Komprimera bilder, förminska kod och använd cacheteknik för att förbättra prestandan.

Kundsupport och kontaktinformation: Gör det enkelt för kunder att kontakta dig för frågor, support eller hjälp. Ange tydlig kontaktinformation, inklusive telefonnummer, e-post och livechattalternativ om möjligt.

Publicera din webbplats

Du är nästan redo att publicera din hemsida/webbplats. Som med alla andra steg som beskrivs i den här guiden kommer publiceringen att vara olika för varje webbplatsbyggare. Vanligtvis kan du hitta en ”Publicera”-knapp i webbplatsredigeraren du använder.

 Innan du startar, granska din webbplats noggrant för eventuella fel, trasiga länkar eller inkonsekvenser. Testa dess funktion i olika webbläsare och enheter.

När du är redo klickar du på publicera-knappen och väntar medan webbplatsbyggaren skapar en webbplatskarta och gör din webbplats live. Du kan sedan gå till din URL och se din livewebbplats. På WordPress ser du en publicera-knapp längst upp i menyn.

Du bör ha grunden för din webbplats klar nu, inklusive startsidan, åtminstone. Nu kan du bygga ut andra sidor, som en kontaktsida, produktsidor, en om oss-sida och en blogg, beroende på vilken typ av webbplats du skapat, till exempel en webbutik.

Grattis. Du har publicerat din webbplats. Men ditt arbete är inte helt klart!

Hantera och underhålla din webbplats

Om du använder en allt-i-ett-webbplatsbyggare är mycket av underhållet av din webbplats automatiskt. Plugin-program får regelbundna uppdateringar, liksom webbplatsredigeraren. Automatiska säkerhetskopieringar är också vanliga.

Om du använder WordPress kan du behöva ställa in automatiska uppdateringar av plugin-program eller kontrollera regelbundet för att säkerställa att du uppdaterar till eventuella nya versioner. Att hålla WordPress och plugin-program uppdaterade är en del av säkerheten, så håll koll på detta.

Kom ihåg att säkerhetskopiera din webbplats! Säkerhetskopiera din webbplats regelbundet för att skydda dig mot dataförlust eller potentiella katastrofer. Om du använder WordPress kan plugin-program som DuplicatorPro eller UpdraftPlus hjälpa till med detta.

Skapa säkerhetskopior av din webbplats varje gång du gör betydande ändringar, så om något går fel kan du återställa den till den senaste versionen av din webbplats och inte drabbas av en stor innehållsförlust.

Marknadsföring är också en stor del av den löpande hanteringen av din webbplats. Det är alltid viktigt att ha on-page SEO i åtanke för din hemsida.

Överväg också att lägga till din webbplats i onlinekataloger, budgetera för en betal-per-klick-annonskampanj, publicera på sociala medier och hitta sätt att locka nya besökare och behålla kunder eller läsare som du redan har.

Här är några andra steg för att underhålla och hantera din webbplats:

Skapa sidor: När du lägger till innehåll på din webbplats har du två alternativ: sidor och inlägg. Sidorna är statiska och innehåller konsekvent innehåll som ”kategori”, ”om”, ”kontakt” och andra huvudsidor.

Skapa blogginlägg: De flesta byggare som inkluderar en blogg låter dig schemalägga blogginlägg, så att du kan arbeta framåt med en innehållskalender. Du kan skapa massor av innehåll i förväg och schemalägga att det publiceras regelbundet.

Inkludera kategorier: Detta kan göra det enkelt för läsare att hitta innehåll på din webbplats som är relevant för dem. Den organiserar också ditt innehåll för sökmotorer, vilket gör det enklare att rangordna sökord och ämnen.

Lägg till ett kontaktformulär: Detta ger webbplatsbesökare ett enkelt sätt att kontakta dig utan att kontakta deras e-postklienter.

Lägg upp sekretess och användarvillkor: Små företag måste lägga till sekretesspolicyer och sidor för att beskriva exakt hur insamlad data används. Om du använder cookies för att spåra besökare bör du vara kompatibel med General Data Protection Regulation (GDPR), oavsett var du driver din webbplats.

Adressera din navigering: Tänk på hur väl din meny flyter och se till att det blir vettigt med kundresan. Till exempel, policyer, om oss och kontaktsidor finns vanligtvis i slutet av en navigeringsmeny.

Lägg till popup-fönster för potentiella kunder: Om du har en webbplats för ett litet företag eller en onlinebutik är det ett utmärkt sätt att skapa en e-postlista för e-postmarknadsföringskampanjer att lägga till en popup för att samla in e-postadresser för ett nyhetsbrev eller kuponger.

Inkludera delningsknappar för sociala medier: Att lägga till dessa i blogginlägg genererar ”mun-till-mun”-marknadsföring online och kan leda till hänvisningstrafik till din webbplats.

Lägg till bilder på sidor och inlägg: Bilder väcker läsarnas intresse och hjälper till med SEO. Infoga relevanta bilder i alla inlägg och sidor för att göra din webbplats bättre. Se till att lägga till alt-text för bilder och en beskrivning av bilden för att göra din webbplats mer tillgänglig för alla användare.

Skicka in din webbplats till kataloger: Fyll i din Google My Business-profil och din Bing Place-profil för att säkerställa att lokalbefolkningen kan hitta din webbplats och din adress om du har en fysisk butik. Det finns många andra onlinekataloger att överväga för olika branscher också.

Automatisera säkerhetskopiering: Det är viktigt att säkerhetskopiera din webbplats eller onlinebutik; annars riskerar du att förlora all information den innehåller. Att använda en automatisk WordPress-webbplatssäkerhetskopiering och återställningstjänst ger dig sinnesfrid. Se också till att din webbplats är säker från hackning, virus och andra hot.

Använd widgets: Dessa hjälper dig att anpassa utseendet på din webbplats genom att lägga till innehåll i sidofält och sidfötter. WordPress erbjuder många olika widgets för sociala medier, e-handel, kommunikation och mer.

FAQ om att skapa en hemsida

Kan jag skapa en gratis hemsida?

Ja. De flesta gratiswebbplatser kräver dock att du använder en underdomän som är märkta med webbvärdens namn och kan innehålla annonser. Dessa krav är inte professionella, så de rekommenderas inte för företag eller e-handelswebbplatser. Vissa värdar erbjuder gratis domännamnsregistrering i ett år när du köper webbhotell.

Kan du bygga din egen hemsida?

De två enklaste sätten att bygga en hemsida är att använda en webbplatsbyggare eller WordPress. Du kan bygga en webbplats från kod, men verktyg kan automatisera mycket av arbetet om du inte behöver en hög nivå av anpassning.

Vad behöver du för att göra egen hemsida?

Du behöver ett domännamn, hosting och webbplatsbyggare för att skapa en grundläggande webbplats. Du behöver också innehåll och bilder för att bygga ut det, tillsammans med produkter om du bygger en onlinebutik.

Hur mycket kostar det att skapa en hemsida?

Räkna med att betala cirka 2000 SEK årligen för att skapa en webbplats med ditt eget domännamn på en allt-i-ett-webbplatsbyggare, om du använder en gratis designmall. Om du anlitar någon för att designa en webbplats åt dig är kostnaden sannolikt mellan 5000 och 50 000, exklusive hosting- eller onlinebutiksavgifter.

Hur lång tid tar det att bygga en hemsida?

Det kan ta så lite som några timmar eller upp till flera månader att skapa en webbplats, beroende på dina mål och hur du designar webbplatsen. Att använda en byggare för att skapa en enkel webbplats är mycket enklare och snabbare än att göra en komplex webbplats från grunden.

Vad behöver du för att driva en webbplats?

Som ett minimum behöver du ett domännamn, webbhotell, webbplatsbyggare eller CMS och innehåll för din webbplats. Om du planerar att driva en onlinebutik behöver du en e-handelsplattform.

Behöver jag ett webbhotell för att skapa en webbplats?

Du kan skapa en webbplats utan ett webbhotell, men du kan inte få den live på internet utan värd. Tekniskt sett skulle du kunna vara värd för dig själv med en stabil, snabb hemanslutning och en server, men det är osannolikt. För att ha en livskraftig webbplats online behöver du ett webbhotell.