Billiga domäner - hitta billiga domäner så att ditt företag etablerar sig på marknaden

Du har säkerligen många gånger skrivit in adresser i din webbläsare för att besöka diverse hemsidor. Det är just den här adressen som utgör domänen. Att registrera ett domännamn innebär en billig månadsenlig avgift, och de som driver företag ser alltid till så att de börjar med att lägga vantarna på en lämplig domän.

Det finns många goda skäl till att roffa åt sig ett bra domännamn, och i det här inlägget ska vi fördjupa oss i ämnet. Vi kommer bland annat att ta en titt på vad ett domännamn är, varför det är så viktigt och hur just du hittar billiga domäner för att verkligen få fart på din verksamhet. Fortsätt att läsa och bli en riktigt hejare på allt som har att göra med billiga domäner.

.nu

Pris: 112,50 SEK ​

.se

Pris: 112,50 SEK ​

billiga domäner

Vad är ett domännamn egentligen?

En domän består av en subdomän, ett domännamn samt en toppdomän. Tillsammans bildar de en adress på nätet som tillåter kunder att smidigare ta sig till din hemsida. Google äger till exempel domänen www.google.se. Ytterligare exempel på domäner är www.svt.se, www.wikipedia.se och www.1177.se. Din hemsida befinner sig på en server, och det är på just den här servern som domänen är kopplad till en IP-adress.

Om du ska bygga upp din egen blogg, webbutik eller liknande börjar du med att registrera ett domännamn som gärna ska bestå av namnet på din verksamhet. Du betalar ett mindre belopp varje månad för att få behålla domänen så länge du behöver den. För att besökare sedan ska kunna ta sig till din sida krävs det också ett webbhotell tillsammans med ett verktyg såsom WordPress – men mer om detta längre ned i inlägget.

Varför är domäner viktiga?

Domäner är viktiga av flera skäl. För det första är de en viktig del av sökmotoroptimering (SEO). Sökmotorer som Google tittar på domännamnet när de indexerar en webbplats och ger den en ranking. Om ditt domännamn innehåller viktiga sökord eller är relevant för din verksamhet kan det hjälpa till att förbättra din sökmotorranking och göra det lättare för användare att hitta din webbplats.

För det andra kan en relevant och trovärdig domän hjälpa till att bygga upp förtroende för din verksamhet. Om du väljer en domän som är relevant för din verksamhet och som låter professionell och pålitlig, kan det hjälpa till att övertyga användare om att din webbplats är värd att besöka och att din verksamhet är pålitlig.

Till sist är domäner också viktiga för att göra det lättare att komma ihåg en webbadress. En kort och lättillgänglig domänadress är lättare för användare att komma ihåg än en lång och svår IP-adress.

Vad är viktigt att överväga när du väljer en domän?

När du väljer en domän finns det flera faktorer som du bör överväga. Här är några av de viktigaste:

Relevans: Din domän bör vara relevant för din verksamhet eller organisation. Det kan hjälpa till att övertyga användare om att din webbplats är relevant för deras sökningar och att din verksamhet är pålitlig.

Sökord: Om möjligt bör din domän innehålla viktiga sökord för din verksamhet eller bransch. Det kan hjälpa till att förbättra din sökmotorranking och göra det lättare för användare att hitta din webbplats.

Därför är det viktigt att registrera ett domännamn

För att ditt företag ska kunna etablera sig på marknaden är det en mycket god idé att se till så att du äger en domän. Detta tillåter dig att skapa ett varumärke på nätet för att lättare marknadsföra antingen ett projekt som du driver, ett företag som du äger eller dig själv. Om du äger en domän ser du dessutom till så att andra privatpersoner eller företag inte kan roffa åt sig det domännamnet som du vill ha. Nedan följer exempel på tre sorters personer som kan gynnas av billiga domäner:

Projektledare

Arbetar du med ett projekt, en insamling, välgörenhet eller liknande som går under ett specifikt projektnamn? Då är det en god idé att bygga upp en hemsida som informerar om projektet och ser till så att potentiella bidragsgivare vet vart de ska vända sig för att hjälpa till. I detta fall är det viktigt att köpa ett domännamn som speglar ditt projekt.

 

 

Influencers

Är du en privatperson som är intresserad av att bli en influencer? Kanske är du i full gång med att skapa en blogg, en sida där du kan dela dins videor och där det finns kontaktinformation för att lättare nå dig. Då kan potentiella samarbetspartners komma i kontakt med dig för diverse sponsorskap, och det blir lättare för dig att etablera dig som influencer. Här kommer billiga domäner att göra susen.

 

Företagsägare

Driver du ett företag och har planer på att skapa en webbutik? Adressen till din webbutik kommer då att bli din domän, så glöm inte att registrera ett lämpligt domännamn. Det här tillåter inte bara din verksamhet att etablera sig på marknaden och att nå ut till fler kunder. Du säkerställer också att ingen annan registrerar ditt företagsnamn som sitt eget domännamn för att skapa en sida som inte har något att göra med din verksamhet.

Nationellt eller internationellt?

När du registrerar ditt domännamn väljer du själv huruvida det ska sluta på .se.nu.net eller kanske .com. Vilken toppdomän du satsar på är upp till dig, men det är värt att fundera kring vilken målgrupp du vill vända dig till. Om du erbjuder en svensk tjänst i Sverige kan det kännas onödigt att ha en .com toppdomän, och istället kan du nöja dig med .se eller .nu.

Om du å andra sidan vet med dig att du i framtiden kommer att sälja produkter till utlandet – eller om du erbjuder internationella tjänster – är det en god idé att också roffa åt dig en .com domän. Med tanke på att billiga domäner inte är svåra att få tag på kan du med fördel registrera flera olika domäner med olika toppdomäner. Google äger till exempel både www.google.sewww.google.com och många fler domäner därtill.

.nu

Pris: 112,50 SEK ​

Var du hittar billiga domäner

Det är ganska enkelt att hitta och registrera billiga domäner. Först av allt bör du vända dig till så kallade registrar, med andra ord någon av Internetstiftelsens återförsäljare. Väl på plats söker du efter det domännamnet som du är intresserad av för att kontrollera huruvida någon annan redan äger domänen eller inte. Om domänen inte är upptagen registrerar du den via din föredragna återförsäljare, och sen är det inte mer med det.

Självfallet kan priser variera från återförsäljare till återförsäljare, och detsamma gäller för funktionerna, verktygen och hjälpmedlen som de erbjuder. För att garantera att du har tagit det rätta beslutet kan det därför vara läge att vända dig till en händig jämförelsesida där du svart på vitt får reda på vad de olika återförsäljarna kan göra för dig. Billiga domäner är inte långt borta, och det är hur lätt som helst att registrera ett domännamn så länge det är ledigt.

Delarna som ett domännamn består av

Domäner är uppbyggda av tre olika delar: toppdomänen, subdomänen och domännamnet. Subdomänen syftar på de tre w som kommer i början av adressen. Toppdomänen syftar på det som adressen slutar med, exempelvis .se, .nu, .net eller .com. Sist men inte minst har vi domännamnet, med andra ord det som kommer mellan subdomänen och toppdomänen.

För ett mer konkret exempel kan vi använda oss av www.1177.se. Här är det www som är subdomänen, 1177 som är domännamnet och .se som är toppdomänen. Tillsammans bildar de olika delarna en fullständig domän. Det är upp till dig vilket domännamn och toppdomän som du föredrar, och billiga domäner finns som sagt att hitta hos några av de olika registrarna.

Vad kostar en billig domän?

När du skapar en hemsida är domänregistrering någon av de billigaste utgifterna. Beroende på vilken återförsäljare du väljer kommer en billig domän nämligen inte att kosta mer än cirka 100 – 200 kronor per år. Det kan också mycket väl vara så att återförsäljaren erbjuder särskilda kampanjer som resulterar i att du inte behöver betala med än 10 kronor det första året.

Hur ska du då gå till väga om någon redan äger domänen? Om det är viktigt för dig att få tillgång till just det domännamnet kan du kontakta ägaren och be om att få köpa domänen. Det är då den här privatpersonen i fråga som bestämmer hur mycket de är villiga att sälja domänen för.

Hur ditt domännamn bör se ut

Att hitta rätt återförsäljare för att kunna få tag på billiga domäner är en sak, men först av allt måste du självfallet ha klart för dig hur ditt domännamn ska se ut. För att nå ut till så många potentiella kunder som möjligt är det viktigt att du har ett bra domännamn, men vad menas egentligen med det?

Jo, bra och billiga domäner bör bestå av ett lättläst domännamn som är enkelt att komma ihåg. Med för många siffror eller unika symboler är det svårt att både beskriva adressen för andra och att själv komma ihåg den. Ju enklare det är att skriva in din adress, desto större chans är det att besökare hittar rätt. Med detta i åtanke ska billiga domäner ha ett domännamn som är så kort som möjligt.

Försöker du nå ut till en målgrupp i en viss stad? Då kanske du även väljer att inkludera orten i ditt domännamn. Bedriver du exempelvis en fönsterputsningstjänst i Malmö vid namn ”fönsterputsning”? Då kan du välja domännamnet ”fönsterputsningmalmö”. Ta hänsyn till vilka besökare du vill nå ut till.

Håll koll på dolda avgifter när du registrerar en domän

Visst finns det vissa fallgropar som du bör undvika när du ska registrera billiga domäner. Vid jämförelser av olika registrar ska du bland annat hålla utkik efter dolda avgifter. Det är få personer som läser alla villkor in i minsta detalj, och vissa domänleverantörer utnyttjar detta faktum.

Även om det är billigt att registrera en domän nu kan det mycket väl vara så att förnyelseavgiften är mycket dyrare än så – något som du kanske inte är medveten om ifall du inte läser villkoren. Då har du skrivit på ett bindande kontrakt som nu har gjort hela kalaset mycket dyrare än vad du förväntade dig. Med detta sagt bör du därför se till så att du är väl medveten om vilka de olika villkoren är innan du köper dina billiga domäner.

Säkerhet är av yttersta vikt

Du vill så klart att du ska få en säker och smidig upplevelse när du registrerar och äger dina billiga domäner. Inte ska bedragare kunna få tillgång till oskyddad data. Just därför kommer du att tacka dig själv om du väljer en domänleverantör som har ett gratis integritetsskydd. Du ska undvika att betala för diverse integritetstjänster och istället specifikt vända dig till domänleverantörer som inte tar betalt för integritetsskyddet. 

Jämför priser på webbhotell.

Populärt webbhotell

Basic Suite 

Webbhotell på Simply.com
Svensk support

  • 10 GB hemsidesutrymme
  • 2 GB utrymme per mail-konto
  • Gratis HTTPS SSL-skydd
  • Effektivt virus- och skäppostfilter

Pris pr. måned: 5,30 SEK

simply_logo_rgb

Bygg upp din hemsida

Utöver att köpa ett domännamn finns det givetvis ytterligare steg för att bygga upp en komplett hemsida. Du kommer bland annat att vara i behov av ett verktyg som tillåter dig att skapa din hemsida, och här kan WordPress göra under. Cirka 40 % av webben är gjord på WordPress, och verktyget i sig självt är kostnadsfritt.

WordPress gör det hur enkelt som helst för privatpersoner och företag att skapa och redigera sina sidor till perfektion. Du kan dra, släppa, kopiera, klistra in och rita för att få fram din drömsida. Bäst av allt är att du inte behöver någon tidigare erfarenhet inom webbutveckling eller webbdesign. När du har hittat passande domäner är det alltså hög tid att börja skapa din hemsida från grunden, och det är här som WordPress kommer in i bilden.

Ett utrymme där du kan hosta din hemsida

Även om WordPress inte kostar ens en krona måste din hemsida hostas på ett webbhotell för att besökare ska kunna få tillgång till sidan. Lyckligtvis nog är även webbhotell ganska billiga, och beloppet brukar landa på omkring 1 500 kronor per år.

Webbhotellsleverantörer finns det många av, och även WordPress erbjuder ett eget webbhotell. För dig som vill skapa en sida är det alltså viktigast att du har de tre ovannämnda komponenterna: ett verktyg såsom WordPress för att skapa din sida, ett webbhotell för att hosta din sida samt billiga domäner för att etablera dig själv eller ditt företag på nätet.

 

Ett domän är en unik adress som används för att identifiera en webbplats på internet. Det är den delen av webbadressen som följer efter ”www.” och ”http://”, och det är det första steget för att skapa en online-närvaro för din verksamhet eller organisation

När du väljer en domän är det viktigt att tänka på dess sökmotoroptimeringspotential (SEO). Du vill välja en domän som är lätt att komma ihåg, relevant för din verksamhet och som innehåller viktiga sökord. Sökmotorer tittar på domännamnet när de indexerar din webbplats och ger den en ranking.

Kostnaden för en domän kan variera beroende på domänregistret och efterfrågan. Generellt sett kan du förvänta dig att betala någonstans mellan $10-50 per år för ett vanligt domännamn. Priset kan också variera beroende på vilken domänslutning du väljer.

Hvilke domæne-endelser er mest populært i Sverige? När det gäller domänslutningar som passar det svenska marknaden, är .se-domänen det mest populära valet. Det är den officiella toppdomänen för Sverige och ger en hög grad av trovärdighet och relevans för svenska sökmotorer och användare. Andra alternativ inkluderar .nu och .com, men dessa är inte lika vanliga i Sverige.