Populärt webbhotell
Basic Suite
Webbhotell på Simply.com
Svensk support
- 10 GB hemsidesutrymme
- 2 GB utrymme per mail-konto
- Gratis HTTPS SSL-skydd
- Effektivt virus- och skäppostfilter
Webhotell är en viktig faktor för att säkerställa att din hemsida fungerar optimalt och är tillgänglig för besökare 24/7. När du väljer ett webbhotell är det viktigt att tänka på en mängd faktorer, inklusive prestanda, säkerhet, kostnad och kundservice. Här är några saker du bör överväga när du väljer ett webbhotell.
Mest populär
Basic Suite
Webbhotell på Simply.com
Svensk support
Pris per månad:
5,30 SEK
Standard suite
Webbhotell på Simply.com
Svensk support
Pris per månad:
20,00 SEK
För att kunna hosta en hemsida krävs ett så kallat webbhotell, och därför bör du först av allt köpa ett webbhotell om du är intresserad av att starta upp din egen hemsida. Lätt förklarat är webbhotellet det utrymmet som din sida ligger på, och det är först då som besökare kommer att kunna nå din sajt.
Låter det komplicerat? Oroa dig inte, för visst är det både en enkel, billig och snabb process att köpa ett webbhotell från en webbhotellsleverantör. Det är just detta ämne som vi kommer att fördjupa oss i nedan, så fortsätt att läsa för att lära dig allt och lite till om web hosting.
Det allra första som måste klargöras är exakt vad ett webbhotell är och hur webhosting fungerar. Vid skapandet av en hemsida kommer internetanvändare inte omedelbart att kunna nå din sida, utan den måste hostas på ett utrymme som går under benämningen webbhotell.
Du kan antingen välja ett kostnadsfritt webbhotell eller så vänder du dig till en av de proffsiga webbhotellsleverantörerna för att köpa ett webbhotell som du betalar för årsvis. Det rekommenderas att satsa på en variant som kostar pengar då du får tillgång till många ypperliga fördelar som kostnadsfria webbhotell ofta inte har. Mer om dessa fördelar längre ner i inlägget.
Kort förklarat är du i behov av ett webbhotell om du har eller ska skapa en hemsida. Annars kan besökare inte nå din sajt. Kanske är du intresserad av att starta upp en blogg, att skapa en webbutik från grunden eller så vill du informera om ett projekt. De tre viktigaste stegen är då som följande: att hitta ett verktyg för att skapa din sida, att köpa ett lämpligt webbhotell och att registrera en domän.
Inte är det nödvändigtvis dyrt att köpa ett webbhotell. Jämfört med att anlita grafiska designers, webbutvecklare, copywriters och andra experter som du kan vilja ha hjälp av är webbhotell utomordentligt billiga. I de flesta fallen betalar du inte mer än mellan 50 kronor och 200 kronor beroende på vilken leverantör du vänder dig till. Dessa webbhotell pris är lämpliga om du vill vara hundra på att du har tillgång till säkra servrar och lättillgänglig support.
För att hitta en så generös webbhotellsleverantör som möjligt kan en jämförelsesida hjälpa dig på traven. Vi syftar alltså på en händig topplista som listar några av de bästa leverantörerna på marknaden. Genom att få en smidig översikt av vad de olika leverantörerna erbjuder blir det enklare för dig att ta ett välgrundat beslut gällande vilken leverantör som blir passande för just dig.
Vi nämnde ovan att webbhotell som kostar är att föredra över ett kostnadsfritt webbhotell. Hur kommer det sig? Jo, inget i världen är gratis, så om du vänder dig till kostnadsfria webbhotell kan du förvänta dig en rad nackdelar. Det kan bland annat mycket väl vara så att sidorna laddar väldigt trögt. För att webbhotellsleverantören ska tjäna pengar på kalaset kan din hemsida även fyllas med diverse annonser som du säkerligen helst vill undvika.
När du istället betalar för ditt webbhotell sker uppdateringar kontinuerligt för att hänga med i den teknologiska utvecklingen. Regelbundna förändringar är ett måste för att säkerställa att din hemsida ska fungera optimalt, och webbhotellsleverantören har koll på just den här aspekten. Som om inte detta vore nog arbetar leverantören flitigt med att garantera att inga virus uppenbarar sig. Sist men inte minst laddar sidorna fortare än hos många gratisversioner, och snabba laddningsprocesser är av yttersta vikt så att besökare inte tröttnar och klickar sig vidare till andra sidor.
Om olyckor skulle ske, om en krasch skulle äga rum eller om du skulle råka radera ditt innehåll vill du givetvis inte förlora allt du har jobbat hårt på. Just därför är det av yttersta vikt att leverantören erbjuder daglig säkerhetskopiering för att vara på den säkra sidan. Då kommer du att kunna återställa det som har gått förlorat på ett lätt och smidigt sätt. När du väljer ut en webbhotellsleverantör som känns passande bör du därför kontakta dem för att ta reda på om de erbjuder automatisk säkerhetskopiering.
Trots att webbhotell som sagt kan kosta upp till 200 kronor finns det ofta kampanjer som du inte vill gå miste om. Det kan till exempel vara så att du inte behöver betala någonting under tre månaders tid eller att webbhotellet är billigare under det första året. Det du ska se till är så att leverantören då bland annat erbjuder kostnadsfritt SSL-certifikat, säkerhetskopiering, snabba laddningstider, obegränsad trafik samt imponerande prestanda.
Om någonting verkar lite för bra för att vara sant är det viktigt att du gör noggrann efterforskning. Det kan gömma sig otrevliga villkor i det finstilta såsom dolda avgifter eller mycket höga kostnader när det väl är dags för förnyelser. För att vara helt säker på att du väljer rätt ska du därför göra lite av en djupdykning genom att läsa leverantörernas villkor och möjligtvis även kika på recensioner från andra nätanvändare. Vänd dig gärna också till kända leverantörer som helt säkert är pålitliga.
Då har du beslutat dig för att skapa en blogg, webbutik eller någon annan sorts hemsida. Du vet med dig att den måste hostas på ett webbhotell, men hur kommer du egentligen igång med att skapa sidan? Det är här som ett verktyg såsom WordPress kommer in i bilden. 40+ % av webben är gjord på WordPress, och det är inte för intet. Den här tjänsten ger dig verktygen som du behöver för att bygga upp din sida. Du väljer mellan olika mönster och layouter för att dra allting på plats – du behöver alltså ingen programmeringserfarenhet.
Det är fullkomligt kostnadsfritt att använda WordPress, så det är enbart själva webbhotellet som du betalar för. Värt att veta är att WordPress också erbjuder ett eget webbhotell för de som är intresserade av att slå två flugor i en smäll. WordPress har sannerligen förenklat hemsidoskapandet avsevärt genom att göra det möjligt för dig att bygga upp en sida utan att anlita något proffs.
Efter dess att du har hittat ett lämpligt webbhotell och ett verktyg för att skapa din sida är det dags att börja tänka över din domän. Oavsett om du har företag eller bara vill etablera dig som ett varumärke på marknaden är det gynnsamt att registrera en domän. Detta lyckas du med genom att vända dig till en så kallad registrar: en återförsäljare som förser företag och privatpersoner med domännamn.
Med allt detta sagt, vad är egentligen en domän? Jo, när du som internetanvändare skriver in en adress uppe i webbläsarens adressfält är det just den här adressen som utgör en domän. Konsumentverket äger till exempel domänen www.konsumentverket.se medan Google äger www.google.se, www.google.com och många fler domäner därtill.
Adressen som utgör domänen består av tre delar som kan vara bra att känna till: subdomänen, domännamnet och toppdomänen. I www.google.se är det www som är subdomänen, google som är domännamnet och .se som är toppdomänen.
Du har säkerligen tidigare stött på en lång rad toppdomäner såsom .se, .com, .net, .nu och möjligtvis mindre vanligt förekommande varianter såsom .info eller .photography. Det är upp till dig vilken toppdomän du vill ha, men tänk igenom vad som blir som mest passande för din situation. En svensk sida med produkter och tjänster som bara säljs till kunder i Sverige kan gynnas av en .se toppdomän. Om du specifikt vill nå ut till danska kunder är det .dk som gäller och om det är tal kring en internationell publik rekommenderas .com.
Ovan har vi nämnt vikten av att välja ut ett ypperligt webbhotell tillsammans med ett utmärkt verktyg för att skapa din sida från grunden. Att satsa på ett lämpligt domännamn är dock lika viktigt, så vilka punkter bör du ta hänsyn till för ett så effektivt namn som möjligt?
Det du bör ha i åtanke är att det självfallet ska vara så enkelt som möjligt för besökare att hitta din sida. Därför vill du gärna undvika adresser som är mycket långa och svåra att komma ihåg. Använd dig inte av en lång rad siffror, ovanliga tecken eller ord som du själv har hittat på. Det ska vara lätt att både komma ihåg adressen, att läsa ut den högt och att skriva in den i adressfältet.
Sist men inte minst kan det vara en god idé att ha med orten där tjänsten erbjuds i ditt domännamn. Om du exempelvis arbetar som målare i Göteborg kanske ditt domännamn blir www.malare-larsson-goteborg.se där namnet på ditt företag kommer först följt av orten där du erbjuder dina tjänster. Kontrollera även att domännamnet som du vill ha är ledigt. Med rätt domännamn, verktyg för att skapa din sida och webbhotell har du snart en hemsida som du kan vara stolt över.
Webbhotell på Simply.com
Svensk support
Ditt webbhotell bör garantera hög hastighet och tillgänglighet för din hemsida, så att besökare inte blir frustrerade och går vidare till en annan sida. Se till att välja ett webbhotell med en solid infrastruktur och teknisk support, så att du kan vara säker på att din hemsida alltid är uppe och kör.
Säkerheten för din hemsida och dess besökare är av yttersta vikt. Välj ett webbhotell som erbjuder robust säkerhet, inklusive brandväggar, säker SSL-certifikat och dagliga säkerhetskopior. Detta hjälper till att skydda din hemsida mot hackare och cyberhot.
Priset på webbhotellen varierar, så det är viktigt att jämföra alternativ och välja det som bäst passar dina behov och budget. Se till att du får tillräckligt med lagringsutrymme och bandbredd för din hemsida, samtidigt som du håller kostnaderna nere.
En bra kundservice är avgörande när det gäller problem med din hemsida. Välj ett webbhotell som erbjuder snabb och tillförlitlig kundsupport, så att du snabbt kan få hjälp när du behöver det. Det finns många olika webbhotell på marknaden, så det kan vara svårt att veta vilket som är bäst för dig. Men genom att överväga dessa faktorer och jämföra dina alternativ, kan du välja ett webbhotell som passar dina behov och hjälper dig att bygga en framgångsrik online-närvaro. Så i sammanfattning, ett webbhotell är en viktig investering för din.